A cincea poruncă a Lui Dumnezeu

honrarcdaPare simplu, natural, fără a fi nevoie de explicații… totuși, din nefericire, nu vedem că se întâmplă asta, căci a 5-a PORUNCĂ se referă la o chestiune foarte importantă și profundă.

A 5-A PORUNCĂ: ”Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău” (Exodul 20.12)

Aceasta e, într-adevăr, prima Poruncă care are o Promisiune. Cum așa? Realitatea e că, în primele patru Porunci există niște Promisiuni asociate lor, însă nu sunt declarate în mod deschis!

De ce această Poruncă specifică? Pentru că pe Dumnezeu nu putem să-L vedem sau să-L atingem, dar pe părinții da, putem să-i atingem, să-i îmbrățișăm, să-i sărutăm, să le demonstrăm afecțiunea noastră, recunoștința, respectul și ascultarea. De aceea, ce spune Dumnezeu e că este datoria noastră să-i cinstim pe tatăl nostru și pe mama noastră (care ne-au dat lumină, ne-au creat, educat și așa mai departe) și că, în ciuda greșelilor și imperfecțiunilor noastre, n-au încetat niciodată să ne iubească!

Și nu e suficient să le spunem că-i iubim, trebuie să-i cinstim! De ce? Pentru că dragostea este un sentiment, însă CINSTEA necesită atitudini, respect, considerație, recunoștință… pentru că nu vom putea niciodată să „plătim” pentru ce au făcut pentru noi și, cu atât mai puțin nu vom putea să facem asta față de Dumnezeu! Însă, când suntem disciplinați, recunoscători, loiali și iubitori, ne cinstim părinții și le demonstrăm că tot ce au făcut și fac, n-a fost și nu este în zadar!

Aceasta e concepția pe care Dumnezeu vrea s-o avem, pentru că, dacă nu suntem în stare să ne cinstim părinții biologici, care ne-au creat și educat, cum L-am putea cinsti pe Tatăl nostru Spiritual, pe care nu-L vedem? Cum am putea s-o cinstim pe Mama noastră Spirituală, care este Biserica? Locul unde am ajuns bolnavi, indisciplinați, pierduți, abuzați și unde am fost vindecați, îngrijiți, bine primiți și prețuiți… așa cum face o mamă care ne sprijină, ne primește, nu ne critică, ne curăță, ne oferă libertate, ne ajută… și ne conduce la o întâlnire cu TATĂL (Dumnezeu), prin Botezul în Apă și cu Duhul Sfânt.

Cât despre Părintele Spiritual, când Îl cinstim? Când Îl considerăm Persoana cea mai importantă din viața noastră și Îi suntem loiali, însă nu din gură, ci prin atitudini, acasă, la locul de muncă, în mijlocul ispitelor, al problemelor… de ce? Pentru că este pe primul loc în viața noastră și de aceea (re)acționăm conform Cuvântului Său și nu conform cu ceea ce simțim sau cu ceea ce spun alții! De exemplu, suntem zeciuitori, iertăm, spunem adevărul, suntem credincioși… asta este a-L cinsti pe Dumnezeu, pentru că atitudinile noastre valorează mai mult decât 1000 de cuvinte!

A doua parte a celei de-a 5-a Porunci vorbește, așadar, despre Promisiune, pentru că, dacă-i vom cinsti pe tatăl nostru și pe mama noastră, zilele noastre pe pământ vor fi lungite, adică vom trăi ani mulți și lungi, cu bucurie, sănătate, prosperitate, dragoste… cu alte cuvinte, vom avea o viață binecuvântată!

Cu toate astea, totul începe prin a-l cinsti pe tatăl nostru fizic și pe mama noastră fizică, așa cum Îl cinstim pe Dumnezeu și Biserica, care sunt Tatăl nostru spiritual și Mama noastră spirituală! Așadar, împliniți Porunca, pentru că numai așa se împlinește Promisiunea în viața dumneavoastră!

Ep. Julio Freitas

Ep. Julio Freitas

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *