Cel mai bun prieten

Iisus a intrat în Ierihon şi trecea prin cetate. Şi un om bogat, numit Zacheu, mai marele vameşilor, căuta să vadă care este Iisus; dar nu putea din pricina norodului, căci era mic de statură. (Luca 19:1-3)

Când suntem uniţi, Dumnezeu este în mijlocul nostru şi caută acele persoane care nu vin să rezolve problemele ci să-L cunoască.

Zacheu era o persoană foarte scundă, care pe lângă statutul de om public, era şi foarte bogat. El strângea taxe şi fura oamenii. Astfel, chiar dacă nu era înalt, înşelătoriile şi şmecheria lui ajungeau la niveluri foarte ridicate. Dar când a aflat că Iisus avea să treacă prin oraşul în care locuia el, nu a fost deloc indiferent la auzul veştii. Totuşi, el se gândea că Salvatorul nu era pentru el căci credea că El venea să-i mântuiască pe cei care erau buni şi nu pe cei care erau răi asemeni lui care era un păcătos şi un înşelător. Însă, el ştia de asemenea că Iisus nu respingea pe nimeni şi că îi accepta pe toţi, oamenii fiind adesea cei care nu-L acceptau pe El şi nu viceversa.

A alergat înainte şi s-a suit într-un dud ca să-L vadă; pentru că pe drumul acela avea să treacă. Iisus, când a ajuns la locul acela, Şi-a ridicat ochii în sus  şi i-a zis: „Zachee, dă-te jos degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta.” (Luca 19:4,5)

Iisus ştia că Zacheu făcea eforturi considerabile pentru a reuşi să-L vadă şi atunci, i-a dat o şansă. Dumnezeu dă şansă întregii fiinţe umane, indiferent de păcate, greşeli, vârstă, statură, nivel cultural ori economic. El ne oferă tuturor şansa de a intra în Casa Lui. Astfel, Iisus a mers acasă la Zacheu, însă într-adevăr El nu dorea să intre în casa fizică a acestuia ci în casa spirituală (în inima lui Zacheu)

Zacheu s-a dat jos în grabă şi L-a primit cu bucurie. Când au vazut lucrul acesta, toţi cârteau şi ziceau:
„A intrat să gazduiască la un om păcătos!” (Luca 19:6,7)
Oamenii au început să-L critice pe Iisus pentru că a intrat în casa unui om păcătos ca Zacheu. În acea perioadă, vameşii erau iudei care lucrau pentru romani şi erau consideraţi trădători, iar Zacheu, pe lângă toate aceste lucruri, mai şi fura impozând populaţi cu mai mult decât trebuia şi închizându-i pe cei ce nu plăteau. Iisus ştia cine era Zacheu şi ce făcea el şi astfel, oamenii nu mai puteau să-L înţeleagă pe Mântuitor.
Dar Zacheu a stat înaintea Domnului şi I-a zis: „Iată, Doamne, jumătate din avuţia mea o dau săracilor; şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, îi dau înapoi împătrit.” (Luca 19:8)
Zacheu şi-a dat seama că Iisus era în casa lui şi că El trebuia de asemenea să intre în inima lui. Atunci, a decis să-şi mărturisească toate păcatele şi greşelile sale. A vrut să-şi pună viaţa la punct ştiind că astfel va rămâne sărac d.p.d.v. financiar dar se va îmbogăţii spiritual.
9. Iisus i-a zis: „Astăzi a intrat mântuirea în casa aceasta, căci şi el este fiul lui Avraam. (Luca 19:9)

În acea zi a venit mântuirea peste sufletul lui Zacheu care înainte era prins în lucrurile materiale. El înainte, din dragostea pentru bani era un om nedrept, frauda şi înşela oamenii şi chiar şi aşa nu putea să se bucure de bunurile pe care le achiziţiona pentru că, conştiinţa îl acuza întotdeauna. El nu avea pace şi linişte în suflet. Avea mulţi prieteni, dar pe aceştia îi interesau doar un singur lucru: banii.

Primul pas pe care l-a făcut Zacheu spre mântuirea sa şi spre găsirea Celui mai Bun Prieten a fost acela de a fi cel mai bun prieten pentru soţia şi pentru copii lui şi apoi acel important pas de a urca în copac pentru a-L căuta pe Dumnezeu. Următorul pas a fost acela de a-şi deschide uşa casei şi uşa inimii lui. Al patrulea pas a fost acela de a nu mai accepta să facă aceleaşi greşeli fiind în continuare hoţ şi om nedrept aşa cum el într-adevăr era. A reuşit mai apoi să-L primească pe Iisus Hristos şi să-şi asume toată răspunderea pentru alegerea sa pentru că în vremea aceea, cine-l accepta pe Iisus era alungat din sinagogă şi din religia tradiţională. Trecând peste toate acestea, Zacheu şi-a asumat credinţa în Domnul Iisus. Ultimul pas făcut de el, a fost desprinderea de avuţiile sale şi de el însuşi. Chiar dacă iubea banii, el s-a lepădat de tot şi de toate şi a hotărât să se dăruiască celui mai bun prieten, Iisus Hristos.

Dumnezeu vrea ca şi tu să fi un fiu al lui Avraam, dar este nevoie ca şi tu să urmezi aceşti paşi pe care i-a făcut Zacheu. Este nevoie să nu te mulţumeşti cu a avea prieteni adevăraţi ci să cauţi să fii şi tu un prieten adevărat aşa cum şi Iisus este un Prieten Adevărat pentru tine. Acceptă jertfa lui Iisus de pe cruce pe care a făcut-o pentru tine, ia-ţi crucea, leapădă-te de tine şi fă toţi aceşti paşi de mai sus  şi vei deveni un om, un cetăţean şi un creştin demn de urmat.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *