Cel mai mare dintre dumnezei

În limbile semite, precum ebraica, cuvântul “Baal” înseamnă cel mai mare, stăpân, domn, maestru, cap, și în ebraica modernă de asemenea înseamnă soț.

Așa, putem înțelege că provocarea lui Ilie nu a fost doar către un dumnezeu fals, un idol dintre alții, pentru că Baal era cel mai mare dintre dumnezei, capul, cel care domina și cărui îi erau oferite cele mai mari sacrificii. Baal era considerat superior tuturor idolilor din aceea epocă.

De aceea, din acest punct de vedere, provocarea lui Ilie devine și mai relevantă, deja că exista un cult organizat cu preotese pentru Baal.

Dar, Ilie fiind doar unul, provoacă “pe cel mai mare” (Baal), spunând: Dacă Domnul (Dumnezeul căruia toate lucurile I se supun) este Dumnezeu, urmaţi-L pe El, iar dacă Baal este Dumnezeu, urmaţi-l pe acesta!” 1 Regi 18.21

Răspunsul a venit imediat în urma lipsei răspunsului unui idol care nu era dumnezeu, dar Domnul a răspuns cu foc (elementul prezent în toate sacrificiile, pentru că în momentul în care focul apărea de la nimic, fără ca omul să îl fi aprins, era pentru că ceva supranatural se întâmpla), dovedind că EL da este Dumnezeu – Adevăratul Cel mai Mare.

Acest Foc Sfânt în credința lui Ilie de astăzi este la fel o provocare, Cel mai Mare – Dumnezeul lui Israel va coborî cu foc peste viața celor ce îi resping pe Baalimi (cei mai mari) ai acestei lumi pentru a-și încredința viața Domnului tuturor lucrurilor.

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

A colaborat Episcopul Aroldo Martins

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *