Centrul de Ajutor a fost primit de zapoteci

Tribul indigen al zapotecilor a fost, în jurul anului 500 înainte de Hristos (î.H.), o mare civilizație – ei trăiesc în sudul Mexicului aproximativ din anul 1000 înainte de Hristos (Î.H.).

A fost unul dintre primele popoare americane care a dezvoltat scrisul și a construit un oraș impunător numit Monte Alban, format din piramide, construcții laborioase și stadioane pentru practicarea sportului. Totuși, ceva mai târziu, un alt popor i-a luat cetatea, iar zapotecii s-au răspândit în regiune.

În prezent, această comunitate indigenă suferă din cauza sărăciei și dificultății de a supraviețui. Din acest motiv, prezentatoarea Rocío Sánchez Azuara, de la televiziunea Azteca, care cunoaște și admiră lucrarea Centrului de Ajutor din această țară, a cerut ajutor în favoarea unei comunități zapotece care locuiește în regiunea Serra do Sul din orașul Santa Maria Quiegolani, în statul Oaxaca (vedeți harta).

Astfel, pe 27 februarie, la ora 5 dimineața, a început lucrarea de aducere a ajutorului. Un camion a plecat de la Centrul de Ajutor Spiritual din Tacubaya, în capitala Mexico City, la Santa Maria Quiegolani, ca să aducă o mare donație (care a contat pe colaborarea tuturor oamenilor de la Centrul de Ajutor din Mexic), conținând aproximativ 20 de tone de alimente, pentru acoperirea nevoilor comunității, și pături, pentru că frigul în regiunea muntoasă este strașnic. O călătorie de 19 ore, parcursă într-un ambient foarte provocator și plin cu drumuri de pământ.

Când au ajuns în comunitate, voluntarii au fost primiți cu multă afecțiune de locuitorii zapoteci. Un grup local și-a exprimat fericirea din acel moment, comunitatea pregătind o masă – cu puținele resurse pe care le avea -, formată din orez, pui, tortilla de porumb albastru și apă aromatizată cu un dovleac numit „Chilacayote” (dovleac-suc de fructe), pentru a-i primi pe vizitatori.

IMG_0115.619x361Deputata federală Eufrosina Cruz Mendoza, cunoscută pentru că i-a ajutat pe indigenii din Mexic, i-a salutat pe voluntari și le-a oferit reprezentanților Centrului de Ajutor un obiect de artizanat, ca simbol al recunostinței pentru sprijinul acordat.

De asemenea, peste tot în țară, în fiecare duminică, este realizată o lucrare de ajutorare și evanghelizare în alte comunități indigene, ca de exemplu în orașele Iztepec, Huehutla și Paraíso – în aceste locuri, limbile comune, în afară de spaniolă, sunt totonac, toxtla și nahuatl. Mai mult de 200 de indigeni participă la slujbele săptămânale.

Potrivit episcopului Paulo Roberto Guimaraes, responsabil cu Centrul de Ajutor Spiritual din Mexic, scopul lucrării de evanghelizare este ajutarea acestor oameni, indiferent de statutul lor social, de cultură sau religie, astfel încât să aibă o viață decentă. Prin intermediul cuvintelor de credință și speranță, toți învață că nimeni nu s-a născut ca să sufere și că pot fi fericiți – e de ajuns să creadă în Domnul Iisus și să acționeze în mod inteligent. Statul cu brațele încrucișate și așteptarea ca situația să se agraveze nu este o opțiune.

La sfârșit, toți zapotecii și-au dat seama că datorită prezenței Centrului de Ajutor nu sunt singuri, că există speranță în ceea ce privește sfârșitul durerii lor.
Mai jos aveți galeria de fotografii cu acțiunea socială din comunitatea indigenă:

macedo

 

 

 

 

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *