Pilda Administratorului Infidel

În Luca 16.1-8, găsim una din pildele cele mai grele de înțeles, pentru că pare să facă aluzie la manipularea autorității pentru a obține beneficiul propriu. Titlul spune tot: Pilda Administratorului Infidel, adică, împotriva a tot ceea ce se învață în Sfânta Scriptură, ce are ca bază Justiția.

În această pildă, administratorul infidel, știind că avea să fie dat afară, folosește autoritatea sa pentru a manipula datoriile între datornici și patronul său, și ajustează “pentru mai puțin” datoriile, gândindu-se să obțină favoruri de la aceștia, când va fi fără loc de muncă.

Într-adevăr, el a cerut mai mult decât trebuia, pentru a păstra ceea ce rămânea și, așa, nu a luat nimic de la patronul lui. Dar, el voia să garanteze ca viața sa, aici pe pământ, să fie în continuare sigură și confortabilă, făcând din acei oameni bogați “prietenii săi”.

În versetul 9, găsim învățătura fundamentală generată de această pildă, deși mulți citesc și nu înțeleg:

Şi Eu vă spun: faceţi-vă prieteni cu ajutorul bogăţiilor nedrepte, pentru ca, atunci când ele vor înceta să mai fie, aceştia să vă primească în corturile veşnice!”

Atunci, Domnul Iisus ne poruncește să ne facem “prieteni” cu bogățiile nedrepte. Bogăție nedreaptă, în acest context, se referă la forma cum aceste persoane devin bogate în această lume: Făcând pe alții să devină săraci. În mod general, bogățiile sunt cucerite în paguba celor mai puțin favorizați, cum este scris în Iacov 5.4

Iată că plata pe care le-aţi oprit-o, prin înşelăciune, lucrătorilor care v-au secerat câmpurile strigă, iar strigătele secerătorilor au ajuns la urechile Domnului Oştirilor!”

În continuare cu versetul 9, vedem că Domnul Iisus spune că trebuie să folosim orice resursă financiară pentru a ne face ”prieteni”, sau pentru a face bine cuiva. Care este cel mai mare bun pe care îl putem face cuiva? Să ajutăm persoana să Îl cunoască pe Domnul Iisus și să o facem să fie un sponsor al Lucrării lui Dumnezeu și, așa, să oferim mai multe și mai multe opțiuni ca cel pierdut să fie găsit și ca el să găsească Comoara cea Bună – Mântuirea!

De asemenea, în același verset, se vorbește despre momentul în care bogățiile vor lipsi. Când acest lucru se întâmplă? Când persoana moare. Până la urmă, ce ne pot proporționa bogățiile după moarte? NIMIC! Nu luăm NIMIC!

Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde le distrug moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii,  ci adunaţi-vă comori în cer, unde nu le distrug moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură.  Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta. ” Matei 6.19-21

Dar, binele care a fost făcut “prietenilor”, valoarea dată vieții eterne și efortul pentru a o menține, prin intermediul renunțării folosirii bogățiilor pentru plăcerea personală, vor proporționa Administratorului Infidel dreptul de a locui în Corturile Eterne! Aleluia!!!

Puneți TOTUL dvs la dispoziția lui Dumnezeu, faceți prieteni” cu ceea ce Dumnezeu vi-a dat, și dvs cu SIGURANȚĂ veți vedea în viața dvs acesta promisiune a lui Iisus împlinită:

Cine este credincios în lucrul cel mai mic este credincios şi în cel mare, şi cine este nedrept în lucrul cel mai mic este nedrept şi în cel mare.  Aşadar, dacă n-aţi fost credincioşi în ce priveşte bogăţiile nedrepte, cine vă va încredinţa adevăratele bogăţii?!” Luca 16.10-11

Sper acum ca această bogăție care era ascunsă să vă binecuvânteze și mai mult!

A colaborat: Episcopul Randal Brito

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *