Slujitor

Există două cuvinte în limba greacă foarte interesante:

Kyrius – înseamnă stăpân, proprietar
Doulos – înseamnă sclav

Apostolul Pavel precum și ceilalți apostoli, în cărțile lor, se prezintă precum slujitori ai lui Iisus Hristos, totuși, semnificația originală a cuvântului folosit de ei este doulos, adică, în toate cărțile lor ei se prezintă precum “sclavi ai Domnului Iisus Hristos”.

Acest lucru aduce un sens mult mai clar pentru noi cei ce slujim pe Dumnezeu în zilele de astăzi, deoarece condiția noastră este de sclavi ai lui Iisus, ceea ce ne face să înțelegem că nu avem drept la nimic, doar de a-L sluji pe Stăpânul și Proprietarul nostru.

Când Iisus a spus că nu putem sluji la doi stăpâni, în traducerea originală ar fi: “nu putem fi sclavi la doi domni”. Pentru că sclavul doar putea aparține unui singur stăpân, care îl marca cu inițialele lui ca să rămână clar cine era stăpânul lui.

În epoca sclaviei, sclavii erau proprietatea stăpânului, din acest motiv, acesta putea să facă ceea ce dorea cu ei. Putea să îi pună la câmp, la arat, la curățenia casei, puteau chiar și să lucreze în casa stăpânilor lor sau să fie trimiși într-o misiune reprezentând pe stăpânul lor. Asta înseamnă că sclavul era unde stăpânul voia ca el să fie. Și acest lucru nu era nici o problemă pentru sclav, pentru că el era conștient de condiția lui.

Sclavul nu avea drept la nimic, nu avea salariu, și nici soția nu era a lui, deoarece, ca sclavă, de asemenea aparținea lui. Copii sclavului deja se nășteau sclavi  și de asemenea erau ai stăpânilor lor. Sclavul doar primea mâncare, un loc pentru a dormi și nimic mai mult.

Bucuria și ceea ce aducea plăcere sclavului era să vadă pe stăpânul său fericit și mulțumit de serviciul pe care el i l-a oferit. Pentru sclav nu existau premii sau recompense pentru serviciul oferit, pentru că era obligația lui.

Iisus a spus:

“Tot aşa şi voi: când faceţi tot ceea ce vi s-a poruncit, să ziceţi: „Suntem nişte sclavi nevrednici de laudă; am făcut ceea ce eram datori să facem.” Luca 17.10

Aceasta era conștiința, din acest motiv nu reclamau de locul unde erau trimiși, fie în casă, afară sau în soarele puternic de pe câmp, pur și simplu ei slujeau.

Nu puteau să fugă, pentru că dacă o făceau, erau morți. Acest lucru ne face să înțelegem ceea ce Iisus a spus, că dacă cineva pune mâna pe plug și se uită înapoi, nu este demn de Împărăția lui Dumnezeu, deoarece sclav fugitiv era sclav mort și fără valoare.

Conștiința de slujitor (sclav) este mult mai mare decât noi putem înțelegem în zilele de astăzi, deoarece, cu sfârșitul sclaviei și cu era modernă, există astăzi slujitori (sclavi) cu drepturi, care doar vor să fie unde le este pe plac și este bine. Vor să fie la răcoare și lucruri ușoare. Mulți chiar vor să și dea ordine stăpânilor lor, să își impună voința. Unii strâmbă din nas când le este atrasă atenția și nu se supun celor care au autoritate peste ei. Reclamă, murmură, se rebelă, fug. Sunt o rușine atât pentru Domnul cum și pentru adevărații slujitori (sclavi) care duc o viață de slujire de ani de zile.

Pentru noi, slujitori (sclavi) ai Domnului Iisus, există o consolare și o speranță: Domnul nostru este drept și bun, și într-o zi va veni pentru a recompensa pe cei ce au fost buni și fideli în serviciul pe care l-au oferit pe parcursul vieților lor.

Să nu vă surprindeți când această zi va ajunge, pentru că mulți din cei care astăzi sunt ultimii, uitați de oameni, adevărați necunoscuți care sunt în locurile cele mai îndepărtate din lume, vor ocupa locuri de proeminență lângă Domnul lor, care a văzut lacrimile lor, umilințele, injustițiile suferite, deșerturile, și de asemenea cum au slujit din toată inima lor și cu tot devotamentul, fiind slujitori buni și fideli. Ei s-au menținut drepți, curați și cu teamă de Dumnezeu, nu au reclamat și nici nu s-au justificat, doar au așteptau ca Domnul să se întoarcă și să îi cinstească.

De aceea, să-L mărturisim pe Iisus ca Domn înseamnă să-L confesăm simultan ca Stăpânul, Proprietarul și Învățătorul nostru (kyrius) și pe noi ca și sclavii (doulos) Lui.

Întrebarea ce nu vrea să tacă este: Ce fel de slujitor (sclav) ați fost? Bun și fidel sau fugitiv?

A colaborat: Episcopul Franklin Sanchez

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *