Când cuplul nu mai comunică

Não-falamos-mais-551x200

Când un cuplu intră în modul „nu comunicăm” e pentru că înainte, a petrecut mult timp în modul „nu ascultăm”.

Cine vrea să comunice cu cineva care nu-l ascultă?

Toți vor să aibă dreptate. Și toți vor să fie ascultați. Adevărul e că nimeni nu are mereu dreptate, dar chiar și așa, toți vor să fie ascultați. Poate nu sunteți de acord cu tot ce spune partenerul dumneavoastră, însă puteți, cel puțin, face un efort să-l ascultați cu adevărat și să încercați să-i înțelegeți punctul de vedere. Când el nu este de acord cu dumneavoastră, însă face eforturi să vă asculte și, în cele din urmă, să vă înțeleagă poziția, vă simțiți mai confortabil. El sau ea nu vă ignoră sau nu e un dictator. Cel puțin, una dintre nevoile dumneavoastră, cea de a fi ascultat, a fost acoperită.

Nu ajunge să comunicați. Trebuie să ascultați. Iar ascultarea e primul pas în comunicare. Nici mie nu mi-ar plăcea ca Cristiane să fie de acord cu mine mereu, însă întotdeauna voi vrea să mă asculte și înțeleagă. A fi de acord e un lucru, a înțelege e altul. Poate nu sunteți de acord mereu cu partenerul dumneavoastră, însă întotdeauna puteți căuta să-l ascultați și înțelegeți.

Când e vorba de o relație, de ce insistăm să primim primii, în loc să fim primii care dăm? Nouăzeci și nouă la sută dintre oamenii care ne caută cu nemulțumirile lor în dragoste vorbesc numai despre ce nu face partenerul pentru ei. Soțul meu nu-mi dă atenție, soția mea nu vrea să facă sex cu mine, iubitului meu nu-i pasă de mine… Accentul e întotdeauna pe ce nu face celălalt. Dar ei, au dat oare, ca să primească?

Trebuie să fim inițiatori, ca să putem fi receptori.

A fi ascultat e una dintre principalele nevoi de bază ale omului. În mod tragic, această nevoie nu este împlinită de majoritatea cuplurilor. De aceea, cele mai multe cazuri de trădare sunt cauzate de faptul că partenerul a găsit în amant(ă) o parte a corpului extrem de sexy: o ureche deschisă.

Poate și dumneavoastră faceți această greșeală cu partenerul dumneavoastră. Încercați să-l ascultați și înțelegeți cu adevărat, chiar dacă nu sunteți de acord cu el. Rezistați tentației să-i dați replica, să vă apărați sau opuneți punctului său de vedere. Doar ascultați. Cu atenție. Și încercați să înțelegeți.

Nu e greu.

Unul dintre semnele unei mari inteligențe e capacitatea de a aprecia diferite puncte de vedere, fără a vă schimba neapărat propriul punct de vedere.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *