Muzica celui “surd”

Ludwig Van Beethoven s-a născut în Bonn, Germania, pe 17 decembrie 1770. Muzica clasică a făcut parte din viaţa sa încă din copilărie pentru că tatăl lui era profesor de muzică şi tenor la curtea din Bonn.

A studiat muzica până la vârsta de 11 ani iar când a ajuns de 13 ani deja contribuia la susţinerea materială a familiei, lucrând ca pianist, harpsichordist, muzician de orchestră şi profesor. Era un adolescent introspectiv, timid şi melancolic. În primăvara lui 1787, a plecat la Viena în urma chemării făcute de prietenul său: Contele de Waldstein. El spera să devină elevul lui Mozzart. În două săptămâni însă, s-a întors la Bonn pentru că Mozzart nu i-a oferit atenţia la care se aştepta.

A început apoi să studieze literatura pentru a-şi compensa lipsa de studii. A învăţat despre Revoluţia Franceză şi despre literatura pre-romantică germană a lui Goethe şi a lui  Schiller. Aceste idei au devenit ulterior fundamentale în arta lui Beethoven.

În 1792, Beethoven a plecat la Viena din nou şi tot la chemarea Contelui de Waldstein însă, de data aceasta, definitiv. Aici, a fost acceptat ca elev al lui Haydn, căruia îi spunea „tata Haydn”.

Atunci au apărut primele simptome de surzire. În 1796, pe timpul unui turneu, a început să se plângă de urechi, iar diagnosticul a fost „congestie a centrilor auditivi”. S-a tratat la medici, dar nu a spus nimănui despre problema sa.

„Timp de doi ani am evitat compania tuturor şi asta din cauza simplului fapt că nu pot spune că sunt surd. Dacă aş fi lucrat în alt domeniu, totul ar fi fost mai uşor, dar fiind ceea ce sunt în situaţia în care mă aflu, e teribil.” – a dezvăluit el în autobiografia sa. Abia în 1806, Beethoven şi-a făcut publică problema printr-o schiţă a Cvartetului nr. 9.

„Nu mai ţine ascuns secretul surzeniei tale, nici măcar în arta ta!”

După ce a depăşit această suferinţă, în 1819, a început să creeze nişte capodopere: ultimele sonate pentru pian, “Variações Diabelli”,  “Missa Solene”,  “Nona Sinfonia” şi nu în ultimul rând, ultimele cvartete pentru instrumente cu corzi.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *