Cum scapi de rana sufletească

Nu este ușor să ai de a face cu oameni dificili, cu oameni care te umilesc, te critică, te resping, te calomniază, în fine, care îți fac rău. Una dintre consecințele imediate este să fi rănit sufletește. Din moment ce în majoritatea dăților nu poți să faci nimic împotriva acelei persoane, singurul lucru care îți rămâne este să porți dușmănie pe ea.

Tu nu mai vorbești cu ea, îți întorci fața când ea încearcă să vorbească cu tine, eviți să stai în același ambient cu ea, o blochezi pe rețele tale sociale, îi rupi fotografiile și faci totul ca să dispari din viața ei.

De fiecare dată când te gândești ce s-a întâmplat între voi, îți vine să plângi sau să strigi de furie. Ura pe care o ai față de ea este atât de mare, încât trebuie să-ți amintești mereu ceea ce ea a făcut sau a spus la adresa ta, ca să nu mai fi aceeași persoană cu ea. Îi dorești răul în viață și de fiecare dată când auzi că se vorbește despre ea, speri să auzi vești proaste, ca un mod de răzbunare.

Observă dacă toată “investiția” de furie ajunge până la persoana care te-a rănit.

Ea continuă să fie ea însăși, făcând ceea ce a făcut mereu, trăindu-și viața așa cum ea vrea… iar tu credeai că te răzbuni…Cine este rănită aici, ești tu, cea care poartă dușmănie și furie înăuntrul ei.

Ai observat cum ai devenit prizoniera acelei persoane și a ceea ce ea ți-a făcut?

Uită-te la tot efortul pe care trebuie să-l faci ca să-ți păstrezi mânia împotriva ei. Poate că ai fost chiar bolnavă din această cauză, pentru că rănirea sufletească cauzează boală!

Și nu veni cu acel lucru că eu nu știu răul pe care ți l-a cauzat acea persoană. Aceasta nu contează! Lasă-mă să repet: cine suferă din cauza acestei răniri sufletești ești tu!

Fă la fel ca Dumnezeu, Care din dragoste pentru El Însuși îi iartă pe toți.

Cum ierți dacă urăști atât de mult acea persoană?

Simplu:

  1. Hotărăște-te să ierți. Nu e nevoie să simți nimic ca să faci acest prim pas. Fă ce faci când trebuie să te trezești devreme ca să lucrezi și este frig când dai pătura la o parte. Te ridici din pat fără nici o voință!
  2. Roagă-te pentru această persoană. Biblia ne învață să ne rugăm pentru dușmanii noștri și deși aparent acest lucru nu are sens, funcționează! Când te rogi pentru persoana care ți-a făcut rău, tu învingi ceea ce ea a făcut împotriva ta- e ca și cum acel rău l-ai fi călcat în picioare… tu te faci mai mare decât dușmanul tău.
  3. Cere-ți iertare. Chiar dacă cealaltă persoană a fost cea care a greșit, prin faptul că ai rămas rănită din cauza ei, tu ai greșit față de ea. Dacă ea acceptă sau nu iertarea ta, nu contează pentru tine- datoria ta este să faci ce este corect față de ea. Conștiința ta curată îți va aduce pace interioară și acel rău nu va mai stăpâni gândurile și amintirile tale.

Dacă mai ai nevoie de încă un stimulent ca să ierți, să știi că vei putea să te rogi Tatăl Nostru când ierți pe cei care te-au insultat:

“…Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm celor ce ne greşesc!” Matei 6:12

Cristiane Cardoso

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *