EMOȚIE X RAȚIUNE

Spațiul Femeii |

razao-620x377

Eu aș vrea să vă împărtășesc azi, una dintre lecțiile cele mai valoroase pe care eu le-am învățat în toată viața mea. Această lecție este că trebuie să-mi mențin capul deasupra inimii mele. Adică, să-mi folosesc capul…să-mi las inteligența să mă călăuzească mai presus de sentimentele mele… de emoția mea.

Asta este foarte important, pentru că zilnic suntem bombardați de mesaje complet opuse acestuia.

Ce este emoția? Rădăcina cuvântului emoție, vine din Latinescul ”emotione” care înseamnă mișcare interioară, adică…mișcare internă care te duce în diferite părți.

Atunci noi trebuie să ne controlăm emoțiile ca să putem merge unde trebuie și să nu fim forțați să ajungem la situații în care emoțiile vor să ne ducă.

În filmele de la Hollywood, în cărțile și revistele pe care le citești, în melodiile pe care le auzim la radio zilnic, un lucru este prezent mereu: ”Urmează-ți inima… ascultă vocea inimii tale…”. Cu siguranță știți despre ce vorbesc și ați auzit acest mesaj într-o anumită ocazie. Problema cu acest mesaj, cu această gândire este că sentimentele sunt înșelătoare. Asta pentru că emoțiile se schimbă în funcție de situații, circumstanțe și ambiente. Emoția nu are temelie!

De exemplu, ți-ar plăcea să urmezi pe cineva care este înșelător? Ți-ar plăcea să urmezi pe cineva nesigur sau inconstant care își schimbă direcția în orice moment? Nimeni cu simțul realității nu ar face asta. Dar când urmezi deciziile sugerate de emoțiile tale, faci exact acest lucru! Adică, o rețetă ca să-ți distrugi propria viață și cariera.

Exemplu despre Cum să Acționezi Cu Capul, Fără Să Asculți Ceea Ce Simte

Știi, când te trezești de dimineață și te simți obosit sau acea zi când simți că toate celulele și moleculele din trupul tău nu vor să te ridici sau să te duci la serviciu? Ce faci atunci? Îți lași sentimentul să decidă? Nu… tu calci în picioare ceea ce simți ca să predomine ce este corect și drept, adică să cobori din pat și să mergi la serviciu și să lupți pentru obiectivele tale. Tu faci asta împotriva sentimentelor, de ce? Pentru că știi că trebuie să faci ce este corect! Trebuie să lucrezi, e nevoie să muncești… Mintea te forțează să faci așa fără să conteze ce simți.

Asta înseamnă că ai condiția necesară ca să-ți pui capul deasupra sentimentelor și emoției. Ce este nevoie să faci este să transferi această abilitate în celelalte arii ale vieții tale. Trebuie să faci ce este bine fără să conteze ce simți.

Nu contează dacă ești mâniat(ă), dacă ești trist(ă), fericit(ă), te simți bine sau rău… Nu lua niciodată decizii după sentimente, ci după ceea ce este corect.

Urmează-ți capul și inteligența și rodul deciziilor și atitudinilor tale va fi mult mai bun decât ceea ce ai cules până acum.

“Inima este nespus de înşelătoare şi de desnădăjduit de rea; cine poate s’o cunoască?,,Eu, Domnul, cercetez inima, şi cerc rărunchii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtare lui, după rodul faptelor lui.” Ieremia 17:09-10

Dumnezeu să vă ilumineze!

Părintele Lucian

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *