Raritatea bunului simț

shutterstock_238334338-706x471Știi acea persoană care nu are noțiunea ridicolului, care vorbește și face lucruri  care nu trebuie și nu știe ce i se potrivește? Ți se face milă, dar mereu vine acel gând: dacă te-ai născut fără noțiune, gata! Dar oare este așa?

De mult timp voiam să scriu despre acest subiect. Am vorbit cu privire la acest lucru în slujbe private, dar niciodată nu mi-am făcut timp ca să-l aștern pe hârtie, poate de teama de a enerva aceste persoane. Nu știu! Oricât de greu ar fi să vorbești de bun simț, este o nevoie și aici intru eu.

Bunul simț este capacitatea de a face alegeri chibzuite, cu precauție și echilibru. Este capacitatea de a citi o anumită situație și din acel moment să iei decizia cea mai potrivită cu privire la ea. Să ai minte înseamnă să ai bun simț.

Fraza finală mi se pare perfectă. Nu am asociat niciodată un lucru cu celălalt, deși am dat această recomandare la zeci de persoane!

Mi-am amintit de o carte din Biblie care vorbește mult despre judecată și înțelepciune: Proverbe. Printre multe versete care vorbesc despre ele, iată-le pe acestea care ilustrează pericolul lipsei de judecată:

“De la fereastra casei mele priveam printre zăbrele. Am văzut printre cei nesăbuiţi, am remarcat printre tineri un băiat fără minte. Trecea pe strada din apropierea colţului ei, mergând în direcţia locuinţei ei. Se întunecase şi se lăsase negura nopţii. Atunci l-a întâlnit o femeie îmbrăcată ca o prostituată şi cu inima şireată. Era gălăgioasă şi sfidătoare; picioarele nu-i stăteau acasă: când pe străzi, când în pieţe, stând la pândă la orice colţ.  Ea l-a îmbrăţişat şi l-a sărutat… Ea l-a convins prin cuvinte stăruitoare şi l-a sedus cu vorbele ei linguşitoare. Deodată, el a urmat-o, ca un bou care este dus la măcelărie, ca un cerb care aleargă spre laţ… Casa ei este pe calea spre Locuinţa Morţilor, coborând spre odăile morţii.” Proverbe 7:6-27

Observă cât este de periculoasă lipsa bunului simț. Poate că acel băiat a fost omorât de soțul acelei femei care l-a sedus! Și totul pentru ce? Pentru că el nu s-a gândit, nu a raționat, nu a calculat!

Nu se întâmplă zilnic multora acest lucru? Investesc atât de mult în ei înșiși ca să se ofere pe tavă într-o relație care  îi folosește doar, abuzează și  după aceea îi aruncă la gunoi. Investesc atât de mult  în aspectul exterior, ca după aceea să se privească în oglindă și să se urască și mai mult. Investesc atâta timp încercând să câștige aprecieri pe rețelele sociale, ca după aceea să-și piardă  reputația printr-un simplu comentariu prost gândit. Le lipsește bunul simț, judecata.

Lipsa bunului simț nu este legată doar de comportamente și alegeri în viață; ci este legată și de aparență, și oricât de mici ar fi consecințele, chiar așa ele prejudiciază într-un anumit fel.

Cristiane Cardoso

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *