10 sfaturi biblice despre cum să vă creșteți copiii

Aflați ce ne învață Cuvântul Lui Dumnezeu despre asta

ThinkstockPhotos-468173020.300x200Este arhicunoscută dorința fiecărei mame și fiecărui tată de a le da copiilor lor ce este cel mai bun. Mulți întârzie să facă un copil, tocmai pentru că vor să muncească din greu, ca să-i poată satisface toate nevoile materiale.

Dar, ce ignoră mulți părinți e faptul că o situație bună materială este, într-adevăr, necesară, dar esențial este suportul afectiv și structural oferit copiilor, în construirea caracterului și personalității lor. Părinților le-a fost dată de Dumnezeu autoritate de a-și instrui copiii de la cea mai mică vârstă, ca să știe pe ce drum să meargă (Proverbe 22.6). Acesta este secretul unei bune educații.

Biblia e plină de sfaturi pentru părinți, din care am ales 10, care, cu siguranță, vor face o mare diferență în viața copiilor dumneavoastră. Citiți:

1: Aveți grijă de propria comuniune cu Dumnezeu

Copiii urmează exemplul părinților. Puteți spune orice, dar, în cele din urmă, ce fac părinții contează. Timotei, discipol al apostolului Pavel și personaj important în răspândirea Evangheliei, a avut o credință care era rezultatul a ceea ce exista în viața bunicii și mamei sale, pe care le observa îndeaproape.

Pavel menționează asta într-una dintre scrisorile pe care i le-a adresat: ”Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută, care s-a sălăşluit întâi în bunica ta Lois şi în mama ta Eunice şi sunt încredinţat că şi în tine” (2 Timotei 1.5)

Niciunul dintre sfaturile de mai jos nu va avea succes, dacă copiii dumneavoastră nu vă văd practicând ce-i învățați.

2: Să nu vă fie teamă să-i disciplinați

”Cine cruţă nuiaua urăşte pe fiul său, dar cine-l iubeşte îl pedepseşte îndată” (Proverbe 13:24)

Când Biblia vorbește despre nuia și disciplină, în niciun caz nu vorbește despre tortură, ci vrea să arate copilului consecința negativă a atitudinilor negative.

3: Învățați-i libertatea responsabilă

”Nuiaua şi certarea dau înţelepciunea, dar copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale” (Proverbe 29:15)

Din cauza fricii de a părea demodați, călăi sau din cauză că au avut o educație opresivă, mulți părinți își lasă copii să facă ce vor. Dar, ce discernământ are un copil, ca să știe ce e cel mai bine pentru el?

4: Profitați de toate oportunitățile, ca să vă învățați copiii despre dragostea Lui Dumnezeu

”Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula” (Deuteronom 6.6.7)

Iubirea Lui Dumnezeu nu trebuie să se limiteze la slujbele de la Centrul de Ajutor, ci fiecare moment în care sunteți cu fiii dumneavoastră trebuie să fie materializarea iubirii și protecției Lui Dumnezeu.

5: Nu fiți incoerenți cu ei

”Părinţilor, nu întărâtaţi pe copiii voştri, ca să nu-şi piardă nădejdea” (Coloseni 3:21)

Incoerența este o mostră a nedreptății. Dacă spuneți una și faceți alta, copilul nu va vrea să accepte. Începând de la această iritare, mulți copii se răzvrătesc împotriva propriilor părinți.

6: Valoarea ascultării

”Iată, pun azi înaintea voastră binecuvântarea şi blestemul:

Binecuvântarea, dacă veţi asculta de poruncile Domnului Dumnezeului vostru pe care vi le dau în ziua aceasta; blestemul, dacă nu veţi asculta de poruncile Domnului Dumnezeului vostru şi dacă vă veţi abate de la calea pe care v-o dau în ziua aceasta şi vă veţi duce după alţi dumnezei pe care nu-i cunoaşteţi” (Deuteronom 11.26-28)

Copiii care reușesc să asculte de părinții lor, pe care-i văd, au șanse mari să asculte și de adevăratul Dumnezeu. Dacă copiii văd că ascultați de Dumnezeu și cunosc consecințele pozitive ale acestui lucru, atunci, la rândul lor, le va plăcea să asculte de El.

7: Învățați-i să facă alegeri bune

”Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera” (Galateni 6.7)

Copiii trebuie să înțeleagă că orice acțiune generează o reacțiune. Și că o modalitate de a face alegeri bune, în viață, este să se gândească la consecințele lor.

8: Fiți antrenorul, dar și cel mai mare fan al fiului dumneavoastră

”Nu ţi-am dat Eu oare porunca aceasta: ”Întăreşte-te şi îmbărbătează-te!’? Nu te înspăimânta şi nu te îngrozi, căci Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine în tot ce vei face” (Iosua 1.9)

Nimic nu au o greutate mai mare decât cuvintele părinților. Câți copii nu au un potențial enorm, dar, pur și simplu, nu cred în el, fiindcă părinții le-au evidențiat întotdeauna slăbiciunile? Marii bărbați și marile femei au fost întăriți de încurajarea părinților chiar și în fața unor condiții nefavorabile. De aceea, fiți atent la ce-i spuneți copilului dumneavoastră.

9: Credința pentru a învinge și a vă menține

”Şi fără credinţă este cu neputinţă să fim plăcuţi Lui! Căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este şi că răsplăteşte pe cei ce-L caută” (Evrei 11.6)

Învățați-i să-și folosească credința, ca să depășească dificultățile. Mulți recurg la mijloace naturale în fața problemelor, chiar dacă au o armă puternică, care este credința. Credința trebuie folosită în orice moment, în orice circumstanțe. Învățați-i să-și folosească credința, este cea mai impotantă învățătură pe care un părinte poate s-o dea fiului său.

10: Teama de Dumnezeu

”Începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea” (Proverbe 9:10)

Nimeni nu poate să-I fie credincios Lui Dumnezeu dacă nu se teme de El, dar asta nu înseamnă să trăiți în teroare, îngrozit de ce poate să facă El, ci să-L respectați pentru cine este El. Acesta este secretul, pentru ca fii dumneavoastră să crească și să aibă intimitate cu Dumnezeu, nu să aibă un Dumnezeu distant.

Dar, țineți minte: le puteți transmite copiilor numai ce aveți. De aceea, participați în fiecare duminică, la orele 9 și 15, la Slujba de Credință și Minuni care are loc la Centrul de Ajutor Spiritual. Iată unde ne găsiți:

Catedrala Credinței – București: Șoseaua Fundeni nr. 11, sector 2
Centrul de Ajutor – Ploiești: Strada Gheorghe Doja nr. 62
Centrul de Ajutor – Pitești: Calea Craiovei (fostul Cinema Dacia)
Centrul de Ajutor – Cluj Napoca: Strada Ploiești nr. 51 (fostul Cinema Steaua Roșie).

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *