40 de ani de armonie şi pace

Episcopul Macedo şi soţia lui Ester Bezerra, sărbătoresc 40 de ani de căsnicie. În interviu ne relatează cum au reuşit să învingă incompatibilităţile şi ne dau reţeta de succes pentru fericirea conjugală

Cuvântul căsătorie este un substantiv feminin care înseamnă „uniune legală dintre un bărbat şi o femeie în scopul de a institui o familie”. Biblia indică prima oară despre acest tip de relaţie încă din Geneza (Prima carte a Vechiului Testament şi implicit a Bibliei) unde ni se prezintă cuplul Adam şi Eva. Potrivit Sfintelor Scripturi, cei doi au fost aşezaţi de către Dumnezeu în Grădina Eden cu scopul de a procreea şi de a popula astfel globul pământesc.

Cu trecerea veacurilor însă, instituţia numită familie a început să fie din ce în ce mai devalorizată şi şi-a pierdut adevărata esenţă. Trăim într-o epocă în care divorţul a devenit ceva normal şi foarte uşor de înfăptuit. Multe cupluri din ziua de azi nu se mai preocupă cui a reuşi să obţină o asemenea stabilitate ca cea cu care ar fi trebuit să fie încununată în mod normal căsnicia. La primul semn de incompatibilitate sau de problemă, toleranţa se risipeşte de îndată şi despărţirea începe a fi privită ca fiind ultima soluţie.

Inovaţia, înţelegerea, sensibilitatea, optimismul, fuga de rutină, respectul, împlinirea cuvântului dat şi multe alte detalii sunt obligatorii într-o căsnicie, însă, fără credinţă şi iubire uniunea nu se poate menţine. Asta ne garantează ep. Macedo, liderul şi fondatorul Bisericii Universale a Împărăţiei lui Dumnezeu, care este căsătorit cu Ester Bezerra de 40 de ani. Fericit şi realizat, episcopul a dorit să sublinieze existenţa a nenumărate puncte negative ce învăluie o relaţie. Totuşi, a reliefat el, atunci când implică credinţă şi iubire şi astfel, aici nu mai încape loc de divorţ, despărţire care îi poate ajunge. Ca şi orice alt cuplu normal, episopul Macedo şi soţia sa Ester, au trecut prin diverse probleme şi ne explică că le-au răzbit pe toate una câte una, cu inteligenţă, cu concentrare, credinţă, iubire şi mai presus de toate cu sacrificiu. Mai apoi, ne-au povestit nişte detalii importante ale vieţii lor de cuplu şi ne-au descris situaţii dificile prin care au trecut şi pe care le-au depăşit.

Ei se cunoşteau din tinereţe şi încă de atunci ei profesau credinţa în Dumnezeu, un lucru important pentru care relaţia poate să fie reuşită, garantează el. Potrivit d-nei Estera, ceea ce i-a atras atenţia la soţul ei atunci când l-a cunoscut a fost îndrăzneala acestuia. Episcopul Macedo însă a declarat că tocmai discreţia ei şi familia ei bine organizată au prezentat interes pentru viitoarea soţie din punctul lui de vedere.

„Ea era o fată spirituală, înflăcărată şi fidelă faţă de biserică. Am văzut că părinţii ei erau un cuplu bine închegat şi că ea era o fiică bună. Atunci, m-am gândit: „Dacă ea este o fică bună, va fi şi o bună soţie.” Şi cum şi eu eram un copil bun, aveam să fiu şi eu un soţ bun. Într-adevăr, ziua în care ne-am întâlnit a fost ca şi când ne-am fi aşteptat unul pe celălalt de foarte mult timp.” – a relatat episcopul pentru emisiunea The Love School de la IURD TV.

Două probleme

„Sunt mulţi cărora le place războiul, dar mie îmi place pacea. Eu mereu am pornit de la urmăîtorul principiu: eu sunt o problemă, ea este o problemă. Atunci se unesc două probleme şi ne trăim împreună problemele învăţând din ele. Mulţumim lui Dumnezeu că din aceste probleme am deprin mari lecţii de viaţă. Cu timpul ne obişnuim unul cu altul, învăţăm să sacrificăm şi să ne bucurămde căsnicie. Asta ne oferă pace, chiar dacă gusturile fiecăruia sunt diferite de ale celuilalt.”

Venirea pe lume a copiilor

„Când s-a născut prima noastră fiică, au început şi problemele. Chiar dacă aveam 27 de ani, eram copilăros şi de aceea era foarte complicat. Soţia mea a început să i se dedice copilului şi eu m-am izolat. De aici, am trecut prin momente dificile, dar le-am trecut şi am învins. Mi-am folosit raţiunea: cine e inteligent ştie că căsnicia este baza succesului individual. Dacă avem o căsnicie solidă, avem condiţiile necesare ca să facem orice. Altfel spus, dacă soţul este bine cu soţia, atunci este bine şi cu sine. Are pace în casă şi forţe pentru a merge înainte şi a cucerii.”

Impunerea

„Unul din lucrurile cele mai urâte de mine în viaţă este acela de a mi se impune să fac ceva, de a fi obligat să fac ceva. Eu urăsc asta! Din cauza acestei uri pe care o am faţă de opresiune, urăsc de asemenea să oprim şi să-mi impun propia voinţă cuiva. Dacă vreau să fac ceva pentru tine, trebuie să o fac din spontaneitate. Dacă sunt obligat, nu mai am linişte. Pentru că eu sunt aşa, cer şi de la celălalt să facă după cum doreşte. Nu o oblig la nimic pe Ester şi nici nu îmi place să mă oblige cu nimic.

Soliditatea

„Noi acţionăm cu capul şi nu cu inima, aceasta este realitatea. Acesta mi se pare a fi secretul căsniciei. Secretul nu este să te uiţi la frumuseţe, la tinereţe, la virilitate în viaţa de după căsătorie, pentru că după aceea dai în rutină. Toată acea frumuseţe, splendoare şi farmec se sfârşesc…”

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *