Război civil în Egipt

Haosul a pus stăpânire pe capitala Egiptului. E practic război civil. Mii de opozanţi şi susţinători ai preşedintelui Hosni Mubarak se înfruntă pe străzi, iar armata a început să tragă.
Se va extinde conflictul?


Demonstraţia împotriva lui Hosni Mubarak s-a transformat  la Cairo într-un conflict deschis între taberele celor care îl contestă şi a celor care îl susţin pe preşedinte.

Şefii armatei i-au spus preşedintelui că după 30 de ani în care l-au slujit, nu îi doresc să sfârşească la fel ca Nicolae Ceauşescu. Aşa că, după mai mult de o săptămână de la începutul protestului astăzi au apărut şi susţinătorii lui Mubarak, susţinători pe care mulţi îi bănuiesc că ar face parte din forţele lui de securitate.

Ambele tabere par hotărâte să lupte până la capăt. Până la apariţia armatei, susţinătorii preşedintelui i-au atacat pe demonstranţi cu bicele, călare pe cămile. Ciocnirile violente au început când susţinătorii preşedintelui au încercat să cucerească piaţa centrală. La început bucăţile de pavaj au zburat între tabere iar în final s-au auzit focuri de armă.

Zile în şir armata a fost o prezenţă constantă pe străzile din Cairo, fiind ultima instituţie care mai încercă să păstreze cât de cât ordinea. Astăzi, în mod foarte ciudat, armata a intervenit abia foarte târziu.

Ca o victimă colaterală a acestui conflict, şi presa este din ce în ce mai atacată în manifestaţiile care afectează Egiptul. Potrivit MEDIAFAX au fost atacate şi s-au ales cu echipamentele distruse echipele CNN, BBC, ABC News, Al-Jazeera, Al-Arabiya dar şi jurnalişti canadieni, belgieni şi chiar români. De asemenea, trei jurnalişti ai postului de televiziune France 24 au fost arestaţi şi sunt deţinuţi de „serviciile de informaţii militare“. Un raport al Organizaţiei Reporters sans Frontieres arată că violenţele comise miercuri în piaţa Tahrir împotriva mai multor jurnalişti poartă marca susţinătorilor preşedintelui Mubarak şi a poliţiei în civil.

În urma acestui incident, Muzeul din Cairo a fost apărat de un cordon de oameni neînarmaţi, spre bucuria lui Hawass, care a dat asigurări pentru AP că „noi nu putem fi ca Afganistanul” – cu referire la nepreţuitele artefacte distruse de talibani, inclusiv gigantice statui ale lui Buddha.

„Civilizaţia este în interiorul egiptenilor”, a spus Hawass, cel care i-a fost ghid în vizita la piramide lui Barack Obama, dar şi altor oficiali de rang înalt. În noul Cabinet, el va conduce un minister special pentru comorile antice ale Egiptului, separat de Ministerul Culturii.

Zeci de mii de oameni continuă lupta. Peste 300 de oameni au murit de la începutul demonstraţiilor fără a se cunoaşte încă numărul răniţilor şi cele mai sângeroase întâmplări din ultimele două zile. Cu toate acestea, mulţi sunt cei care spun că nu renunţă la idealurile lor.

Sursa: Gândul, Antena 3 şi Kanal D

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *

2 comentários

lore Răspunde 10 februarie 2011 la 9:15

Vreau sa va intreb la SATU MARE nu aveti centru?

mihaela Răspunde 10 februarie 2011 la 13:09

ce fel de religie sunteti dumneavoastra?
astept raspuns