Virusul HIV combătut?!

Un pacient infectat cu virusul HIV a fost vindecat, susţin medicii germani. Dacă e adevărat, reuşita ar reprezenta un pas enorm din punct de vedere ştiintific, dar nu neapărat din punctul de vedere al tratamentelor medicale, susţin cercetătorii familiarizaţi acestui domeniu. Un studiu, publicat săptămâna trecută în revista Blood şi citat de CNN, arată că oamenii de ştiinţă de la Charite-University Medicine Berlin au reuşit să vindece un pacient infectat cu virusul HIV, care suferea şi de leucemie mieloida acută, prin distrugerea sistemului imunitar cu ajutorul chimioterapiei şi radioterapiei, urmată de un transplant de celule stem.

Pacientul a întrerupt tratamentul împotriva virusului HIV în februarie 2007, când a fost efectuat transplantul. 13 luni mai târziu, când leucemia a recidivat, pacientul a fost supus unui nou transplant cu celule stem de la acelaşi donator. Acestea aveau o mutaţie genetică rară care le face rezistente la infecţia cu HIV, arată Kristina Allers, coordonatorul studiului.

La trei ani şi jumătate dupa ce a renunţat la tratamentul anti-HIV, pacientul nu mai prezintă nici semne de leucemie nici semnele infecţiei cu HIV, iar sistemul său imunitar funcţioneaza la fel de bine ca în cazul unui pacient sănătos, susţin cercetătorii. “Rezultatele la care am ajuns sugerează că pacientul a fost vindecat”.

Totuşi, specialiştii în HIV/SIDA susţin că succesul echipei germane va avea un impact redus în practică. “Probabil că acesta este un tratament bun, dar are şi un preţ pe măsură”, spune dr. Michael Saag, profesor la University of Alabama at Birmingham AIDS Center. “Pentru ca celulele stem să poată fi transplantate, întregul sistem imunitar al pacientului a trebuit să fie distrus”, după care a fost necesar un transplant de maduvă. “Paradoxul aici este că pacientul ideal pentru tratament este un pacient sănătos”.

“Tratamentul asociat cu distrugerea sistemului imunitar este extrem de periculos”, a adăugat el. Chiar dacă pacientul nu moare în urma transplantului, complicaţiile cu care va trebui să trăiască pentru tot restul vieţii sunt greu de suportat”, sustine Saag.

Studiul rămâne totuşi o dovadă că “modul în care întelegem biologia virusului HIV este corect, iar dacă reuşim să eliminăm – nu doar în teorie ci şi în practică – toate celulele care produc HIV şi să le înlocuim cu celule sănătoase, avem un tratament real”, spune Saag.

Infecţia cu virusul HIV nu mai este asociată în prezent cu aceleaşi perspective sumbre cu care ne obişnuisem în anii ’90, datorită noilor tratamente folosite. “Speranţa de viaţă a unui pacient cu HIV poate fi în prezent la fel de mare ca a unei persoane sănătoase. Asta înseamnă că un pacient de 25 de ani, diagnosticat azi cu HIV, poate trai chiar 80 – 90 de ani”.

Dr. Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases, susţine că studiul german nu are aplicaţii practice. “Este extrem de dificil să găseşti un donator compatibil pentru un astfel de transplant. În plus, trebuie să găseşti un donator compatibil care are un anume defect genetic, defect întâlnit la 1% din persoanele de rasă caucaziană şi niciodată în cazul persoanelor de rasă neagră. Este un defect genetic extrem de rar”.

Infecţia cu HIV însa nu este la fel de rară. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 33,4 milioane de oameni din întreaga lume sunt purtători ai virusului care provoacă SIDA.

Sursa: Medlife

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *

5 comentários

PETER MRIETA Răspunde 27 decembrie 2010 la 16:53

Parinte Lucian va urmaresc zilnic la OTV,imi doresc din suflet sa ajung la dumneavoastra ,dar acum dupa ce am ramas fara serviciu si cu o groaza de datorii la banci nu am posibilitatea de a veni . Va rog din suflet sunt o credincioasa care asa cum am spus va urmaresc zilnic si ma rog cu dumneavoastra,dar cred ca gresec nu vad nici o rezolvare a problemelor multe care sau adunat de vreo 3 ani si nu mai scap de ele.Am un baiat care a fost casatorit ,iar dupa 2 ani de casnicie sau despartit din cauza ca el nu avea serviciu si nu putea intretine familia ,baiatul este economist are 30ani il cheama PETER GIANIN PETRU ,Avind acest esec a plecat in SPANIA pentru a gasi de lucru ,dar nu stiu ce se intimpla ca nici acolo nu are deschisa nici o portita la fel ca si in DEVA Jud.Hunedoara unde locuim nu gaseste nimica sunt disperata parinte Lucian este singurul copil ,am luat foarte multi bani de la banci,pentru a putea face nunta ,pentru al ajuta sa fie la casa lui ,iar acum nu mai pot iesi din problemele si suferintele pe care le am .Va rog din suflet faceti ceva si pentru sufletul meu simt in fiecare zi ca ma prabusesc ,nu mai pot suporta telefoanele de amenintari primite de la banci sunt distrusa si pentru copil ca nu poate gasi serviciu nici in Spania .Va rog ,Va rog Va rog ,spuneti-mi ce sa mai fac ? Eu am 52 de ani peste tot unde intreb de servicu spun ca sunt posturile blocate ,iar apoi virsta ,cred din tot sufletul ca numai dumneavoastra veti putea face lumina in viata si in casa mea. Cu mult respect pentru tot ce faceti pentru toti oameni cu probleme.AMIN ASA SA FIE.

danciu gheorghe Răspunde 29 decembrie 2010 la 18:15

pentru vindecare in ce zi trebuie sa venim la slujba si cat costa o slujba (de cate ori trebuie sa venim pentru vindecare -ca noi suntem din provincie) VA MULTUMIM

amariutei ioana alexandra Răspunde 30 decembrie 2010 la 8:41

va rog din suflet sa va rugati pt noi nicolae denisa elena nicolo alexandru si ioana alexandra pt spor in casa indepartarea dusmanilor dezlegare de blesteme si vraji pt sanatate si pt ca sa putem sa scapam din datorii va rugam din suflet dar in special va rugam sa va rugati pt sanatatea copiilor nostri va multumesc din suflet noi suntem in italia si nu avem cum sa venim la slujba

mihai gabriela Răspunde 31 decembrie 2010 la 7:02

eu cred in DOMNUL IISUS HRISTOR SI IN DUMNEZEU si ma rog sa am liniste in viitoarea mea relatie si intelegere cu viitorul meu sot.Imi doresc cs DOMNUL IISUS sa ii poata schimba gandirea si sa il faca sa fie mai bun si mai intelegator

bunea stela Răspunde 3 ianuarie 2011 la 8:55

si eu em foarte multe afectiuni,dar in acest moment ma framanta starea de sanatate a domnului NICU Z.DIN CURTEA DE ARGES un om deosebit care are foarte multe afectiuni si este aproape de sfarsit nu este transportabil.Daca puteti face o minune am fii foarte recunoscatori si am ramane pentru toata viata legati de dumnezeu oricum ne rugam in fiecare dimineata alaturi de dv.pentru el.Pentru ca nu este transportabil va rugam… stiu ca este prea mult daca cineva din cadrul catedralei cu asigurarea costurilor ar putea sosi la patul acestuia.Este cea mai mare dorinta pe care o am.Cu multa stima si consideratie Stela B.Astept un raspuns de la dv.