Poligamia aduce fericire?

Nunta dintre o adolescentă și un bărbat căsătorit ridică întrebări

1111.300x200O nuntă care a avut loc în Cecenia, una dintre republicile din Federația Rusă, a atras atenția lumii întregi, din cauza aparentei nefericiri a miresei (foto). În fotografiile și videoclipurile transmise, fata apare cu capul plecat, cu fața abătută, fără să pară câtuși de puțin că este fericită cu această căsătorie.

Jurnaliștii și activiștii din regiune afirmă că tânăra a fost obligată să se căsătorească și, din cauza asta, a trebuit ca judecătorul s-o întrebe de trei ori dacă spune „da” căsătoriei.

Kheda Goylabiyeva are 17 ani, în timp ce soțul ei, Nazhud Guchigov, se apropie de 50 de ani și este unul dintre șefii poliției influente din Cecenia. Cu toate astea, nu diferența de vârstă atrage cel mai mult atenția. Se pare că Guchigov deja e căsătorit, iar Kheda este, acum, a doua soție a lui.

Poligamia, ca și căsătoria dintre minori, e interzisă în Rusia. Cecenii, cu toate astea, se mândresc cu faptul că respectă numai propriile legi. Mai mult, Guvernul rus permite ca fiecare regiune să aibă excepții la Legislația lor.

Totuși, cum ar putea o fată să fie fericită, știind că nu va fi niciodată singura din inima soțului? Are ea suficientă încredere în Guchigov, ca să se simtă iubită? Ar putea fi fericită într-o relație în care trebuie să lupte constant pentru atenția și afecțiunea partenerului cu o altă femeie, care trăiește, deja, cu el de mult timp? Cum poate fi cineva fericit în poligamie?

Un singur trup

”… fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei”, indică Pavel în prima sa epistolă către corinteni (7.2).

El continuă: ”Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta” (7.3,4).

E clar, în Noul Testament, că Dumnezeu indică monogamia. În timp ce primele cărți ale Bibliei relatează cazuri de bărbați care au avut mai multe soții, Domnul Iisus a declarat că bărbatul trebuie să se unească cu soția lui, cei doi devenind un singur trup: ”… Aşa că nu mai sunt doi, ci sunt un singur trup” (Marcu 10.8).

Asta se datorează evoluției bărbaților. Duritatea inimii primilor bărbați a făcut să fie permis ca două sau chiar mai multe femei să-și împărtă soțul. Dragostea adusă de Domnul Iisus, însă, ne-a învățat că aceste obiceiuri vechi trebuie eliminate, ca și obiceiul de a-i judeca pe alții, de a lapida femeile sau de a-i disprețui pe cei mai umili. Toate aceste cazuri sunt exemple din Biblie, din cuvintele și atitudinile Lui Iisus.

Cecenia nu este o regiune cu majoritate creștină, fiind obișnuită apărarea poligamiei. Pentru o mare parte a populației, construirea unei familii în care toți sunt fericiți este posibilă, chiar dacă există mai multe soții. Dumneavoastră credeți asta?

Lăsați o opinie la comentarii.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *