Arta de a relaţiona

Prin intermediul identificării stilurilor comportamentale, prezente la diferiţi indivizi, este posibil să ameliorăm situaţia relaţiilor de cuplu.


Singurătatea în România

1. Persoane singure: În România trăiesc circa 5 milioane de oameni singuri. Cifra este în continuă creştere şi face ravagii în rândul tinerilor, dar şi în rândul persoanelor de vârsta a II-a şi chiar a III-a.

2. Divorţuri: Media anuală a divorţurilor depăşeşte cifra de 50.000. Românii, nu mai sunt capabili să convieţuiască cu partenerul de viaţă.

3. Copii: Din ce în ce mai mulţi copii cresc fără unul din părinţi. Indicele crescând al acestei statistici demonstrează că rupturile de căsnicie sunt tot mai frecvente şi mai dure.

4. Medicamente: Pilulele împotriva singurătăţii. Din 10 femei, una ia în mod regulat calmante. Circa un milion de persoane sunt dependente de medicamente din cauza singurătăţii

5. Anunţuri la rubrica matrimoniale. Tot mai mulţi români caută să scape de singurătate prin presă şi socializare pe Internet.

Cum să cunoaştem stilurile comportamentale pentru a preveni despărţirile şi apariţia singurătăţii?

Conform unui studiu asupra psihologiei omului, există 4 tipuri bazice comportamentale, în care se grupează fiecare individ:

a) Observatorul: Este analist, oferă o foarte mare atenţie detaliilor, îi place să plănuiască totul şi este meticulos. Acest tip de persoană ia cu foarte mare dificultate decizii, nu prea este îndrăzneţ şi se gândeşte foarte mult şi foarte departe. Din cauza comportamentului său, obişnuieşte să rateze oportunităţile.

b) Expozantul: Este o persoană foarte afectuoasă şi obişnuieşte să ia iniţiativa. Este expresiv, remarcabil, se expune fără timiditate şi este extrovertit. Este exagerat, exibiţionist, strălucitor şi îi place atenţia.

c) Realizatorul: Este înţelegător, determinat, obiectiv, cuceritor şi îndrăzneţ. Îl caracterizează determinarea şi nu este emotiv. Este o persoană căreia îi place să dea ordine şi să ţină totul sub controlul său. Este autoritar şi autocratic.

d) Susţinătorul: Nu prea are iniţiativă dar este foarte emotiv. Este o persoană plăcută, generoasă, empatică, bună, umilă şi îi lipseşte agresivitatea. Este o persoană supusă, nu scoate ghiarele şi este uşor influenţabilă.

Este posibil să mai existe însă, încă un tip de caracter: Multilateralul, acel tip de individ care este foarte flexibil şi reuşeşte să se adapteze fiecăruia dintre stilurile de mai sus. Cu toate acestea, el totuşi se încadrează în unul din cele patru de mai sus însă nu are stabilitate de caracter.

Specialiştii spun că, comportamentul unei persoane este observat prin gesturile pe care le face, prin timbrul său vocal, prin atitudine şi prin stilul în care se îmbracă (se are în vedere atât culorile, cât şi stilul). Această analiză facilitează enorm recunoaşterea tipului de caracter din care cineva face parte.

Persoanele care fac parte din aceiaşi categorie, de obicei se înţeleg mai bine, atât social, profesional cât şi în viaţa amoroasă şi asta pentru că au multe lucruri în comun şi uneori chiar şi interese comune. Totuşi, nu există nici o garanţie a faptului că având acelaşi tip de caracter, relaţia va fi una reuşită. Asta va depinde de maleabilitatea şi de adaptarea fiecăruia dintre ei, după partener.

Cunoaşterea punctelor forte şi a punctelor slabe, caracteristice fiecărui tip de caracter şi cunoaşterea deasemenea a motivului pentru care ei se comportă într-un fel sau altul, ajută şi ele mult într-o relaţie. Aceste informaţii permit ca noi să îl înţelegem mai bine pe celălalt, să îi răspundem mai bine la aşteptările pe care le are de la noi şi să relaţionăm cu el(ea) în felul care îl(o) mulţumeşte. Urmând aceste sfaturi şi fiind atenţi la tipurile de caracter, ne vom îmbunătăţi relaţia.

Îmbunătăţirea relaţiilor la locul de muncă

În unele locuri de muncă, problemele de relaţii profesionale sunt foarte frecvente. Studiile arată că nu totdeauna vom putea interacţiona ori relaţiona, doar cu persoanele cu care ne înţelegem. Nu vom puteas să relaţionăm doar cu cei care ne plac, care gândesc sau se comportă ca şi noi. Este indispensabil ca persoanele să poată avea puţin din caracterul multilateral, fiind flexibile. Greul este să cauţi să te adaptezi, însă pentru o bună comunicare şi relaţie(de orice fel) este nevoie să fim maleabili şi să ne adaptăm.


Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *

1 comentário

precup angela Răspunde 28 februarie 2011 la 10:53

am o relatie cu un barbat de 15 ani el mi-a aparut in viata mea intr-un moment greu dupa o relatie esuata in timp m-am atasat de el si intre noi sa legat o prietenie de atitia ani dar intre timp el a mai dat de alta femeie si eu l-am simtit si nu a mai mers bine de cite ori l-am rugat sa discutam ce se intimpla cu noi ma refuzat nu ma mai cauta are tot felul de motive iar o data mi-a zis ca daca imi convine ca el sa mai aiba si o alta persoana bine daca nu iara bine dar eu nu ma pot impaca cu idea asta si sufar enorm nu mai imi gasesc linistea ce ma invatat sa fac va multumesc.