Românii şi şpaga în 2010

Un român din trei recunoaşte că a fost nevoit să dea mită în 2010 angajaţilor din instituţiile statului, numărul celor care au apelat la această metodă triplându-se faţă de anul 2009, se arată în Barometrul Global asupra Corupţiei, dat publicităţii de către Transparency International (TI). Partidele politice, Parlamentul şi justiţia sunt cele mai corupte.

Barometrul pe 2010 arată, în comparaţie cu 2009, o evoluţie negativă a situaţiei privind experienţele directe ale cetăţenilor legate de corupţie. Dacă în 2009 doar 12% dintre români spuneau că au dat mită, în ultimele 12 luni numărul acestora aproape că s-a triplat, ajungând la peste 30%.

Peste 87% dintre români cred că nivelul corupţiei a crescut în Romania în ultimii trei ani.

În topul instituţiilor percepute de români ca fiind cele mai corupte se situeaza, la fel ca în 2009, partidele politice, Parlamentul şi justiţia. Astfel, pe o scară de la 0 (cel mai puţin corupt) la 5 (cel mai corupt), partidele politice şi Parlamentul primesc 4,5 puncte, în timp ce Justiţia încheie topul cu un scor de 4 puncte.

“În afară de justiţie, sectorul privat şi presă, pentru celelalte instituţii nivelul evaluat al corupţiei este semnificativ mai mare decât în anii trecuţi, iar partidele politice, Parlamentul şi justiţia primesc un scor peste 4 pentru incidenţa coruptiei”, se arată în raportul TI.

Când vine vorba de a găsi vinovaţii în ceea ce priveşte ineficienţa în lupta împotriva corupţiei, 83 % dintre români cred că Guvernul este principalul responsabil.

“Situaţia este alarmantă pentru că anul trecut aceiaşi instituţie fundamentală a statului era judecată ca fiind ineficientă în proporţie de 59%. În timp ce în 2009 guvernul era considerat eficient de 39% dintre cetăţeni, anul acesta doar 16% mai evaluează la fel acţiunile guvernamentale”, informează Transparency Romania.

De asemenea, doar 3% dintre români au încredere în guvern şi guvernanţi cu privire la capacitatea lor de a lupta împotriva corupţiei. Din această perspectivă românii sunt europenii cu cea mai scăzută încredere în guvern, urmaţi de letoni (5%), sloveni (7%) şi germani (8%). “Ceea ce atrage atenţia este că 63% dintre români nu au încredere în nimeni în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, ceea ce ne plasează ca cea mai dezamagită naţiune europeană, la mare distanţă de celelalte”, potrivit concluziilor Barometrului Global asupra Corupţiei.

Aproape 70% dintre români cred că implicarea cetăţenilor în acţiuni anticorupţie este importantă şi că astfel pot să determine schimbări. De asemenea, 80% dintre români spun că ar fi dispuşi să sprijine colegii şi prietenii activi civic în lupta cu corupţia şi aproape 60% s-ar implica ei înşişi în aceste acţiuni. Totuşi, şi la acest capitol România se situează printre cele mai puţin active ţări din Europa în lupta împotriva corupţiei. Doar în Elveţia, Lituania, Polonia şi Republica Cehă procentele celor care ar raporta cazuri de corupţie sunt mai mici decât în România. “A crescut nivelul de conştientizare al oamenilor asupra corupţiei, probabil pentru că le-a ajuns cuţitul la os şi işi dau seama că miza pe care o aveau de pierdut înainte nu mai este la fel de importantă acum”, a declarat directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar.

Barometrul Global al Corupţiei este un instrument, lansat în fiecare an de Transparency International, care evaluează măsura în care instituţiile cheie şi serviciile publice sunt percepute ca fiind corupte şi identifică părerile cetăţenilor cu privire la eforturile guvernului în lupta anticorupţie. La nivel global, studiul a fost făcut în 86 de ţări, pe un eşantion de peste 90.000 de persoane, datele fiind colectate între 1 iunie şi 20 septembrie 2010. În România, sondajul a fost facut pe un eşantion de 1149 de persoane, în perioada iunie-august 2010.

Sursa: Anchete Online şi Transparency International (TI)

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *