Vă știți punctul slab?

 tendão-de-aquiles-551x200

Nu sunteți Superman, dar chiar și el are slăbiciunea lui: kryptonita. Oricât de super-bărbat sau super-femeie ați putea fi, există o parte din dumneavoastră care e mai slabă. O altă denumire care e dată acestei slăbiciuni e tendonul lui Ahile, expresie pe care-am moștenit-o din mitologia greacă. Ahile era un erou „invincibil”, care avea o singură vulnerabilitate, din cauza căreia a fost ucis: călcâiul lui.

Nu e de mirare că fiecare erou de ficțiune, în ciuda superputerilor lui, are și un punct slab. E o modalitate să ne amintim nouă înșine de slăbiciunile noastre. Nu e nimeni în această lume, care să fie invulnerabil. Care e slăbiciunea dumneavoastră? Iată o listă cu 10 slăbiciuni foarte comune omului (există mult mai multe):

1. Alcoolul, drogurile, tutunul și alte substanțe narcotice: supapa dumneavoastră de evadare din realitate. Jocurile video și alte tipuri de jocuri se potrivesc și ele aici, din cauza abilității de a ne scoate din realitate.

2. Femeile: dacă sunteți bărbatul care nu poate să fie doar cu una

3. Bărbații: dacă sunteți femeia care are nevoie de unul, ca să-și calmeze lipsa de afecțiune

4. Banii: dacă faceți totul și un pic mai mult decât atât pentru ei, chiar dacă sunt obținuți ilegal sau în detrimentul valorilor dumneavoastră

5. Mândria: punctul slab al nostru, al tuturor. Există atâtea moduri de a vă răni… dispreț, lipsă de recunoaștere a valorii altora, neacceptarea mustrării, nerecunoașterea unei greșeli, rușinea de a vă cere scuze, un comentariu cu privire la înfățișarea dumneavoastră, să fiți depășit de cineva mai bun… Lista e lungă. Până și umilința poate provoca mândrie (!)

6. Sex: pornografie, masturbare, a avea mai mulți parteneri, obsesie pentru plăcerea sexuală

7. Emoții: tristețe, furie, sentimente depresive, lipsa atenției, stima de sine scăzută, ură, suferință, hipersensibilitate, timiditate, rușine

8. Copilăria dumneavoastră: nu e întotdeauna ușor de detectat, dar o copilărie instabilă, incompletă, abuzivă sau marcată de lipsa unor sfaturi bune din partea părinților poate declanșa diverse probleme la vârsta adultă

9. Pradă ușoară a îndoielii: o persoană nehotărâtă, cu opinii variabile, indecisă, foarte dependentă de opinia altora

10. Frica: de a greși, de a pierde ce aveți, de viitor, de a fi singur, de a pierde controlul, de ceea ce cred oamenii, de a părea ridicol… Frica, ca și mândria, ne afectează pe toți, în grade diferite. E lipsa credinței.

Aveți cel puțin un punct slab. Asta nu vă face inferior altora, ci doar uman. Ce nu puteți face e să-l ignorați.

Identificați care e, recunoașteți-l ca slăbiciune și dezvoltați strategii inteligente, ca să-l depășiți.

Nu trebuie să fiți slab, pentru că aveți un punct slab. Dar, fiți mai deștept decât el.

 

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *