Cheia schimbării vieții

Cum să explici durerea trădării, abuzului sau respingerii? Sentimentul de neputință în fața unui trecut care nu poate fi schimbat, adăugat la sentimentele de dezamăgire, tristețe și furie, generează ceva și mai mare: durerea, care poate afecta prezentul și viitorul unei persoane în multe feluri. Sănătatea este un exemplu. Un studiu prezentat la cel de-al 40-lea Congres al Societății de Cardiologie a Statului Sao Paulo (Socesp) a sugerat o relație între dificultatea de a ierta și cazurile de infarct miocardic acut. Potrivit cercetărilor, problema apare mai des în rândul celor care nu sunt dispuși să ierte.

Dacă în sănătatea fizică efectele iertării pot însemna o calitate mai bună a vieții, în sănătatea mintală rezultatele sunt cu atât mai evidente, pentru că rănchiunea ține omul legat de trecut. În practică, oricine are acest sentiment negativ sau altul față de o persoană, își pierde liniștea și, astfel, viața lui nu va merge mai departe. Parcă merge în cerc, mereu în jurul celui care i-a făcut cândva rău. În acest caz, această persoană este adesea conștientă de răul cauzat de păstrarea acelui sentiment rău, dar nu poate renunța la el și să ierte, deoarece crede că iertarea va aduce beneficii celui care a rănit-o. Cu toate acestea, este exact invers: cel mai mare beneficiar este întotdeauna cel care iartă.

De ce să ierți?

Într-un mesaj pe rețelele de socializare, episcopul Edir Macedo avertizează că nici măcar rugăciunile și cererile către Dumnezeu ale celor care poartă rănchiune nu primesc răspuns: „Nu are rost să cauți binecuvântările lui Dumnezeu, pentru că nu le vei primi. Atâta timp cât nu ierți, nu vei fi iertat de Dumnezeu și nici nevoile tale nu vor fi satisfăcute. Este totul pentru totul, ori este ori nu este”. Câți oameni trăiesc din cauza a ceva ce le-a făcut cineva și au ușile încuiate, viețile lor stagnate și trăiesc probleme care nu au niciodată o soluție?

Mai mult, iertarea este direct legată de Mântuirea Sufletului. „Pentru ca noi să fim considerați de Cel Preaînalt, să ajungem la îndurarea Lui și să primim Duhul Sfânt, trebuie să iertăm”, a explicat Episcopul. În Matei 6:14-15 este descris că iertarea altora este condiția pentru ca ființele umane să primească mila Lui: „Căci dacă iertați oamenilor fărădelegile lor, și Tatăl vostru ceresc vă va ierta. Dar dacă nu iertați oamenilor fărădelegile lor, nici Tatăl vostru nu va ierta fărădelegile voastre.”

Acest verset arată clar că iertarea este cheia pentru a obține o schimbare în viață, care este acordată doar de Duhul lui Dumnezeu. „Caracterul și caracteristica divină este iertarea. Dumnezeu îi iartă pe toți cei care Îl invocă și sunt sinceri în cererea lor de iertare. Deci, nu are rost să vrei să primești sau să cauți Duhul Sfânt pentru că nu se va întâmpla nimic. Vei căuta și nu vei primi. (…) Dacă nu ierți, ești condamnat la iad”, a lămurit Episcopul.

La urma urmei, cum să iert?

Primul pas este să recunoști că ții o rănchiună. Uneori timpul o sufocă și o ascunde, dar ori de câte ori o persoană se gândește la asta sau își amintește de persoana care a rănit-o, inima i se reaprinde.

Al doilea pas este să decizi să ierți. În timp ce rănirea lucrează direct asupra inimii, iertarea este legată de minte. Prin urmare, depinde de o decizie. „Inima este nestăpânită și în ea nu există nicio capacitate de a ierta. Totuși, în mintea vei reuși. Iar secretul este acesta: roagă-te pentru cei care te-au jignit. De aceea, atunci când Dumnezeu ne dă Duhul Sfânt, El ne dă o inimă nouă”, a evidențiat Episcopul Macedo.

Pot exista numeroase motive pentru a nu ierta pe cel care te-a rănit, la urma urmei, în ochii omului, cel care a cauzat prejudiciul „nu merită” iertare, dar gândește-te: singurul care este vătămat este cel care hrănește acest sentiment dăunător… Deci de ce să nu ierți? Nu există mândrie combinată cu acest sentiment rău?

Pe lângă faptul că ai ușile închise, necesități neîndeplinite și viața stagnată, nu merită să pui Eternitatea în pericol din cauza atitudinii altora. 

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *