Panica ce ucide: Sinucideri de teama coronavirusului

Medicul Bernard Gonzalez, care a lucrat în prima divizie a fotbalului francez, s-a sinucis duminica trecută. Avea 60 de ani și a fost diagnosticat cu virusul COVID-19.

Chiar dacă mulți vârstnici se recuperează de la boală, Gonzalez s-a temut atât de tare încât și-a luat propria viață. Acest lucru l-a explicat într-o scrisoare lăsată familiei.

Cazul a apărut la doar câteva săptămâni după ce asistenta italiană Daniela Trezzi, la doar 34 de ani, a făcut la fel. Trezzi a fost în carantină după ce a testat pozitiv pentru Coronavirus. Ea le-a spus celor mai apropiați prieteni, de frica ei de a răspândi boala. Nu a putut să făca fața presiunii și și-a luat propria viață. Zile mai devreme, o altă asistentă italiană s-a omorât și ea.

Cine îi face pe oameni să intre în panică?

Pe lângă sinuciderile raportate în Italia și Franța, altele au fost raportate în China, Statele Unite, Spania și alte țări. În Germania, de exemplu, ministrul Finanțelor, Thomas Schaefer, s-a omorât de teamă de Coronavirus. Nici măcar nu fusese diagnosticat cu boala.

Indianul Bala Krishna s-a sinucis, de asemenea, de teama COVID-19. În cazul său, familia a raportat că bărbatul avea 50 de ani și era în stare de sănătate bună. Dar a petrecut zile întregi urmărind rapoarte despre noul Coronavirus și a fost uimit.

A răcit, s-a dus la medic, a făcut testele necesare și a fost exclusă posibilitatea COVID-19. Chiar și așa, când s-a întors acasă, a refuzat să se apropie de familie.

„Tatăl meu a petrecut toată ziua vizionând videoclipuri legate de Coronavirus. El a continuat să spună că are simptome similare și că a fost infectat ”, a spus Murali. „El a spus că se teme că virusul mortal se poate răspândi de la el la alte persoane. Când unul dintre noi a încercat să se apropie, a aruncat cu pietre”.

Familia a căutat ajutorul agențiilor guvernamentale pentru a-l calma pe Krișna, dar nu a avut succes. În timpul nopții, și-au dat seama că bărbatul nu era în patul său. După căutare rapidă a cartierului, l-au găsit spânzurat de un copac.

Senzationalism si sinucidere

Propria Organizație Mondială a Sănătății (OMS)  întărește faptul că nu este nevoie să intrați în panică. Dimpotrivă: oamenii trebuie să se protejeze și să știe că numărul de oameni care au fost vindecați de noul Coronavirus este mare și în creștere.

Cu toate acestea, o mare parte din mass-media continuă să utilizeze un ton senzaționalist pentru a face referire la pandemie. Și senzaționalismul provoacă moarte. Este ceea ce a dezvăluit articolul științific „Expunerea la evenimente de violență în masă în mass-media poate alimenta un ciclu de angoasă”, publicat la sfârșitul anului 2019.

Potrivit studiului, „supraexpunerea la vești proaste este o problemă de sănătate publică, deoarece evenimente ca acestea au implicații asupra sănătății mintale ale oamenilor – și uneori fizică”.

Nu-ți fie frică

Este foarte important ca măsurile de precauție recomandate de Ministerul Sănătății să fie luate.

Spălați-vă pe mâini, aveți grijă când strănutați și tușiți, evitați aglomerația. Toate acestea trebuie practicate pentru a evita răspândirea virusului. Dar panica nu trebuie să existe.

În blogul său personal, episcopul Edir Macedo explică următorul lucru: „frica este o stare de tulburare ce rezultă din ideea unui pericol real sau aparent sau din prezența a ceva ciudat. Îndoiala este elementul ce generează frica ”.

Pentru a combate acest sentiment de îndoială și frică, singura soluție este credința.

„Credința este o certitudine”, relatează episcopul Macedo. „La fel cum îndoiala este rezultatul acțiunii unui duh rău, credința inteligentă este acțiunea Duhului lui Dumnezeu. Cine crede în El nu se teme nici nu se intimidează de provocările vieții. Dimpotrivă: se îndoiește de succesul răului. Adică, îndoiește-te de propria îndoială! ”

Dacă îți este frică de Coronavirus și nu știi cum să trezești această credință în tine, accesează paginile noastre de pe Facebook: Catedrala Credintei sau Pr Lucian chiar acum, și conversează cu cineva care este pregătit să te liniștească și să îți arate puterea credinței în Dumnezeu.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *