Băuturile energizante

Taurina, cofeina şi zahărul din băuturile energizante pot influenţa ritmul cardiac, tensiunea arterială şi chiar starea de spirit.

Un studiu realizat la Facultatea de Medicină a Universităţii din Texas a scos la iveală faptul că băuturile care promit să-ţi alunge oboseala pot provoca deshidratarea şi creşterea tensiunii arteriale.

„Din cauza posibilităţii de a te deshidrata şi de a avea o tensiune arterială mărită este de preferat să bei apă sau băuturi destinate sportivilor, care conţin electroliţi, câteva minerale şi carbohidraţi”, recomandă John Higgins, coordonatorul cercetării. Potrivit acestuia, o băutură energizantă conţine, în medie, până la un sfert de ceaşcă de zahăr şi are mai multă cofeină decât o cafea tare.

Higgins consideră şi mai îngrijorătoare prezenţa în compoziţia acestor băuturi a unor ingrediente precum taurina, care, în asociere cu cofeina, pot influenţa ritmul cardiac, tensiunea arterială şi chiar starea de spirit.

„E ca şi când ai biciui un cal obosit”

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că băuturile energizante epuizează organismul. „Unii le iau pentru a se simţi mai viguroşi, dar acestea epuizează organismul. Când le bei e ca şi când ai biciui un cal obosit. În plus, acestea nu îmbunătăţesc nici cogniţia, nici memoria, nici reflexele”, a declarat Mencinicopschi pentru gândul. Acesta crede că persoanele care consumă astfel de băuturi sunt mult mai dispuse să îşi asume riscuri inutile.

„Nu îţi îmbunătăţesc reflexele, dar te fac mai încrezător, te fac să crezi că poţi să faci fără probleme o depăşire când, de fapt, nu mai ai timp să o faci”, avertizează el.

Mencinicopschi susţine că momentul ideal pentru a bea băuturi energizante este atunci când eşti odihnit şi că, în niciun caz, nu trebuie să le asociezi cu alcoolul şi nici cu alte excitante nervoase, precum cofeina sau tutunul. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că energizantele amestecate cu alcool te fac să bei mai mult, pentru că îţi dau senzaţia de luciditate.

„Alimentele şi băuturile care conţin cafeină, teină, taurină şi zahăr, celebra combinaţie de whisky cu băuturi energizante, pot creşte efectele adverse ale alcoolului”, spune Mencinicopschi.

Sursa: Gândul

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *

1 comentário

Farcas Maria Răspunde 22 noiembrie 2010 la 20:59

Ma numesc Farcas Maria, sufar de fiere si as avea nevoie de ajutorul d-voastra. Am vazut ca foarte multe persoane s-au vindecat si as vrea sa incerc si eu.
In cazul in care nu am trimis mesajul la persoana vizata, va rog sa ma ajutati cu o adresa de maill.
Va multumesc.
Farcas Maria