Ce fel de slujitor sunteți?

Cine a fost Elisei?

Elisei era auxiliarul lui prorocului Ilie. El a fost ales de Dumnezeu pentru a-l ajuta, în timp ce Domnul vorbea cu Ilie pe Muntele Horeb (1 Regi 19.16).

Când Ilie l-a găsit pe Elisei, nu a trebuit să vorbească nici să promită nimic, pur și simplu a pus manta peste el (1 Regi 19.19).

Elisei doar a cerut să își ia rămas bun de la părinți, pentru că știa că, din acel moment, va avea o viață de sacrificiu, pentru că cel ce alege să ÎL slujească pe Domnul trebuie să înțeleagă că alege să trăiască o viață de renunțări și de sacrificiu.

Sacrificiul lui Elisei deja a început acolo, lăsând familia și perechile de boi pe care le avea. (1 Regi 19.20-21).

Pentru Elisei nu exista timp urât, chiar dacă Ilie spunea: “Stai aici, nu este nevoie să vii cu mine…” el nu pleca de lângă Ilie, deoarece pentru Elisei nu era o povară faptul de a sluji, ci o plăcere. El voia să învețe de la stăpânul său. Dovada acestui lucru a fost când Ilie a întrebat: “Cere-mi ce vrei ca eu să îți fac”, și Elisei a cerut o porție dublă a duhului lui Ilie (2 Regi 2.9-15).

Și pentru că a fost fidel, Elisei a fost binecuvântat, devenind o referință a unui slujitor fidel.

Cine a fost Ghehazi?

Biblia nu menționează începutul lui Ghehazi ca auxiliar al lui Elisei,  dar arată mai multe situații care revelau cine era Ghehazi și ce era în interiorul lui.

Prima din ele a fost cu sunamita, când el a fost în căutarea profetului Elisei pentru a cere ajutor, pentru că fiul ei murise. Elisei i-a spus lui Ghehazi să meargă până la băiat și să pună toiagul pe fața lui, el chiar a făcut ceea ce a fost cerut, dar nu s-a întâmplat nimic. (2 Regi 4.29-31)

În alt moment, Elisei a primit 20 de pâini și unele spice verzi pentru a alimenta 100 de bărbați, și i-a cerut lui Ghehazi să distribuie între persoane.  Totuși, el a chestionat, spunând că era foarte puțin pentru cantitatea de persoane care era. Dar Elisei a spus: Dă-le oamenilor să mănânce, i-a zis Elisei, căci aşa vorbeşte Domnul: „Vor mânca şi va mai şi rămâne!” . Și așa a fost. 2 Regi 4.42-44.

O altă situație s-a petrecut la vindecarea lui Naaman. După ce a fost liber de lepră, el voia să îi mulțumească profetului, dându-i cadouri, totuși, Elisei a refuzat. Dar când Naaman a plecat si era mai departe, Ghehazi a fugit după el și a mințit, spunând că Elisei a cerut un ajutor pentru doi tineri. (2 Regi 5.21-23).

Oare el nu voia să îl ducă de nas pe Naaman, referindu-se la sine și la profet?
În zilele de astăzi câți nu fac asta? Acest lucru tot minciună este!

Dar încă nu s-a terminat! Când s-a întors, Elisei l-a găsit pe Ghehazi și l-a întrebat de unde vine, și el a mințit spunând că nu a fost nicăieri. Așa, fără ca Ghehazi să mai spună vreun lucru, Elisei a revelat că el știa de tot ce se întâmplase și a determinat ca lepra care era în Naaman să fie lansată peste Ghehazi și toți urmașii lui. (2 Regi 5.15-27)

Înaintea acestor două exemple, trebuie să ne analizăm și să verificăm ce fel de slujitori am fost. Precum Elisei sau precum Ghehazi?

Viața noastră este rezultatul alegerilor noastre. Elisei a făcut alegerea lui, Ilie de asemenea. Ce fel de ofrandă veți prezenta, ca a lui Elisei sau ca a lui Ghehazi, slujitorul lui Elisei?

A colaborat: Părintele Marcos Tercio

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *