Casa vs Cămin

Spațiul Femeii |

larvscasaEa este curată, parfumată, frumoasă, confortabilă și îți face plăcere să primești vizite…

Ea este colțulețul tău în această lume. Totul vorbește despre căminul tău: mobilierul modern sau clasic,  culorile sobre sau vii, confortul sau frumusețea, simplicitatea sau mulțimea de ornamente, culorile reci sau calde, decorarea sau practicitatea, în fine… totul în căminul tău vorbește despre tine și nu doar atât, el arată dragoastea ta față de cei care locuiesc acolo.

Totuși, ce mă intrigă este faptul de a vedea atâtea femei că nu-și dau seama de acest lucru. Ele nu văd acest colțuleț ca fiind al lor, ci văd o casă, un loc ca să doarmă, să mănânce și să stea în orele de odihnă. Casele lor nu au personalitate proprie, de multe ori sunt neîngrijite și neorganizate. Când  subiectul vine în discuție de obicei cu soțul sau cu mama, aceste femei afirmă imediat ”Eu nu am timp!” Într-adevăr, ce vor să spună este că nu au grijă nici de ele însele și cu atât mai puțin de ceilalți care locuiesc acolo.

Femeile din generațiile trecute erau mult mai conștiente de acest lucru și se pregăteau să fie bune gospodine de timpuriu. Învățau să facă curățenie, să organizeze și să decoreze casa. Femeia în trecut se simțea ca o regină în căminul ei și soțul cu plăcere o trata la fel. Femeii îi făcea plăcere să știe să gătească, să aibă grijă de hainele soțului, să fie talentată…

Ea era cea care poruncea în casă. Ea hotăra ce se mânca la prânz și la cină. Ea era cea care organiza unde trebuia să stea fiecare lucru. Ea făcea cumpărături și ducea copii la școală. Ea menținea căminul în ordine.

Azi, această grijă cu propriul cămin este priviă rău de multe, care imediat se gândesc la termenul ”machism”. Azi a avea grijă de căminul tău și de asemenea de a avea grijă de familie înseamnă să fii ”machist”. Ajung să spună că nu știu să facă nimic în casă. Dar ce legătură are un lucru cu altul? Care este problema că ai grijă de familia ta, de soțul tău, de lucrurile lui? Dacă nu faci asta, cum ai grijă de cei pe care îi iubești???

Parcă văd câteva cititoare strigând la mine:

Eu am serviciu, nu am timp să am grijă de casa mea! De ce se așteaptă aceste lucruri doar de la femeie?

Bărbatul ar putea ajuta, dar să fim sincere, nu e ceva nou că noi femeile știm să avem grijă de un cămin mult mai bine ca ei! În puținele dăți când soțul meu face patul, a trebuit să mă duc după aceea, pe ascuns și să-l aranjez!

Timp de mii de ani aceasta a fost una dintre cele mai mari responsabilități ale noastre. De aceea, ne-am dezvoltat multe abilități ca de exemplu: să ne uităm la detalii, să fim organizate, să fim decoratoare, sensibile și avem o viziune ”ascuțită” în privința frumuseții.

Poate că spui: eu nu am aceste abilități! Sunt o gospodină nepricepută, nu știu să gătesc, urăsc să calc rufe și obosesc ușor când fac curățenie.

Nu este vorba că nu ai aceste abilități, problema este că tu, ca majoritatea femeilor de azi, te-ai lăsat influențată de mentalitatea că a avea grijă de o casă înseamnă să fii machist. Când vezi ceva cu ochi răi, imediat îți pierzi motivația de a-l avea.

În contrapartidă, tu ai căutat să-ți dezvolți abilități pe care le au bărbații și nu ale tale… știi care sunt consecințele? Ești o femeie stresată, certăreață, prost-dispusă, iritată, agresivă și chiar insensibilă față de persoanele din jur. Nu că bărbații ar fi așa, dar pentru că sunt mai puțin emotivi, reușesc să facă față mult mai bine stresului în afara casei.

Aceasta nu înseamnă că nu putem să avem serviciu, să studiem sau să urmăm o carieră, dar e nevoie să înțelegem că, chiar așa, nu putem renunța să fim reginele căminului. A-ți face timp să ai grijă de căminul tău înseamnă a-ți face timp pentru tine! E așa de bine să ieși din cameră de dimineață și să arunci o ultimă privire ca să-ți admiri patul aranjat… e atât de bine să simți acea senzație de a te întinde pe un cearceaf curat și parfumat… să te stergi cu prosoape pufoase după o baie la sfârșitul zilei… să știi ce ai în sertare și în șifoniere! Ah, fără să mai vorbim de plăcerea de a-ți vedea soțul ajungând acasă  și spunând: ”În sfârșit  singuri.”

Avem drepturi egale, da, dar nu suntem la fel. Avem abilități diferite, gândim în moduri diferite, dăm atenție la lucruri diferite.

Pentru majoritatea dintre noi, un bărbat alergând după o minge de fotbal nu ne atrage atenția, doar dacă el nu joacă pentru țara noastră. Pentru majoritatea bărbaților, nu are nici un sens  să aibă mai mult de două perechi de pantofi.

Mă bucur că sunt diferită de soțul meu și el se bucură că e diferit de mine. Diferențele noastre ne completează ca un cuplu. El are grijă de mine și eu am grijă de el. A te îngriji de căminul tău înseamnă să ai grijă de tine însăți și de familia ta.

Cristiane Cardoso

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *