„Gândește-te la tot, mai puțin la asta”

Studiile arată că suntem media prietenilor cu care ne asociem. Dacă vă adunați prietenii, precum și valorile, caracterul, personalitatea, obiectivele lor și faceți o medie, veți fi foarte aproape de cine sunteți cu adevărat.

Cuvântul lui Dumnezeu dezvăluie o înțelepciune foarte străveche: „Ferice de omul care nu umblă după sfatul celor răi, nici nu stă în calea păcătoșilor, nici nu șade pe scaunul batjocoritorilor” (Psalmul 1:1). Regele David a spus: „Nu m-am așezat cu oameni deșerți și nu am vorbit cu oameni înșelători” (Psalmul 26:4).

Cel înțelept care vrea să se ferească de rău își alege bine prietenii, iar dacă spui că nu ești influențat de prietenii tăi, ești naiv. Observați doar: când găsiți un cerc de prieteni care vorbește, stați departe și vedeți că întotdeauna există unul care îi influențează pe ceilalți. Este vorba aceea veche: cine vorbește plantează și cine ascultă seceră. Adică, persoana care vorbește plantează un gând sau o idee în capul celuilalt. Cuvântul lui Dumnezeu ne îndrumă însă să nu ne amestecăm cu oameni deșarți, disimulați și, în zilele noastre, există multe modalități de a fi influențați chiar și de oameni cu care nu ne-am așezat niciodată. În autobuz, în baie, pe canapeaua de acasă, oriunde, ne aduc cuvintele lor prin telefoane mobile, televizor, internet și grupuri WhatsApp.

Nu este că ar trebui să te izolezi de lume, ci să alegi bine cu cine te asociezi. Biblia spune că fierul ascute fierul (Proverbe 27:17). Așa că trebuie să cauți pe cineva care să te ascute, să te facă mai bun, să-ți sublinieze greșeala atunci când greșești, care să nu aducă cuvinte rănitoare pentru credința ta.

Cuvintele generează gânduri și emoții. Ele pot aduce bucurie, tristețe, griji sau speranță. Ele pot rămâne în tine ani de zile, dormind în capul tău și, la momentul potrivit, pot încolți. De exemplu, când cineva îți vorbește despre o altă persoană, un cuvânt rămâne în minte luni și chiar ani, iar când întâlnești acea persoană, iese la iveală cuvântul sădit în cap și acționezi pe baza lui.

Poate că nu avansezi în viața ta din cauza prieteniilor cu care stai. Chiar dacă o persoană te-a ajutat, astăzi poate fi o piedică și o piedică în viața ta. Deci, ai grijă la prieteniile tale.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *