Geniul tehnologiei este de la CdAS

La doar 13 ani, Rafael Costa a creeat deja 9 aplicaţii pentru Apple. Mama ne asigură că darul lui vine de la Dumnezeu

La câţi ani ai învăţat să-ţi scri numele? La şase, la şapte? Cam asta este perioada în care copii învaţă în general să facă acest lucru. Dar să umblii pe calculator, când ai învăţat? Dacă te-ai născut după 1990, probabil că după vârsta de 9 ani aţi avut primul contact cu tehnologia. Iar în ceea ce îi priveşte pe cei cu o vârstă mai înaintată, adaptarea a întârziat şi mai mult sau încă nici nu s-a realizat.

Brazilianul de 13 ani, Rafael Costa este o excepţie. La 4 ani a învăţat să îşi scrie numele şi nu la şcoală cum învaţă copii de obicei. Mai mult decât atât, nu şi l-a scris cu stiloul sau vre-un alt instrument asemănător şi nici nu l-a scris pe hârtie ci a făcut-o cu ajutorul tastaturii pe monitorul unui PC. La doar 9 ani, băiatul a creeat n virus de tipul Troian cu scopul de a-i face o farsă mamei sale – pedagoaga Patricia Costa (39 de ani). La 12 ani a creeat prima aplicaţie pentru iPhone pentru marea firmă Apple şi anume Sweet Tweet-ul. Invenţia permite inserţia rapidă de informaţii în reţeaua socială, Twitter. Face capabilă de asemenea sincronizarea mai multor reţele şi chiar dacă înternetul cade, textul scris este înregistrat pe web în mod automat până ce funcţionabilitatea reţelei se reia.

Genialitatea lui nu s-a oprit aici. Alte nouă aplicaţii au fost creeate de către băiat şi au primit aprobarea marii reţele Apple. Facepadul a îmbunătăţit programul Face Time al Apple-ului. Acesta face posibilă apelarea video între portabile ca celularele şi iPhone-urile. El a scos limitarea existentă în programul original şi anume aceea de a realiza apeluri numai către cei ce fac parte dintr-o anumită reţea socială.

Darul de la Dumnezeu

Pentru mama lui, dna Patricia, soţie a preotului Luiz Claudio Costa de la Biserica Universală, talentul nu derivă dintr-o moştenire genetică de la ea sau de la soţul ei ci este direct de la Dumnezeu. Fiind căsătorită de 21 de ani, ea povesteşte că doar după 9 ani de căsnicie a rămas gravidă cu Rafael, asta deoarece fusese diagnosticată cu endometrioză, o boală ce face femeia să fie sterilă. „Eu am fost vindecată de Dumnezeu şi nici nu ştiam. Doctorul îmi spusese că sunt stearpă. Atunci a apărut Rafael şi după 3 ani, a venit pe lume şi Daniel, acum în vârstă de 10 ani. Două binecuvântări ale lui Dumnezeu în viaţa mea” – mărturiseşte femeia.

Patricia povesteşte că dintotdeauna a observat că fiul ei are abilităţi diferite faţă de ceilalţi copii de seama lui. De fiecare dată când mergea la cumpărături vedeas că Rafael în loc să ceară jucării ca şi ceilalţi copii, cerea să meargă la librărie ca să-şi cumpere cărţi despre tehnologie. „La un anume moment dat, a a juns să-şi cumpere toate cărţile existente în limba portugheză cu privire la acest subiect, iar atunci a început să cumpere în engleză…asta datorită setei de învăţat pe care o avea.” – ne relatează mama.

Surpriza cea mai mare însă, nu venise încă ci era pe drum. Pe parcursul unei întruniri la Banca Braziliei din Brasilia, la care au participat 300 de angajaţi printr-o videoconferinţă ce a fost transmisă în întreaga Brazilie, Rafael a explicat într-un mod cât se poate de profesional, cum a putut el, doar citind nişte cărţi să facă asemenea descoperiri.”Persoanele îi puneau întrebări complexe pe care eu nu le-am auzit niciodată în viaţa mea iar fiul meu răspundea cu atâta siguranţă ştiind ce spune, încât cu toţii au rămas impresionaţi la fel ca şi mine. Când am plecat de acolo, am făcut cunoştinţă cu el spunându-i: ‘Îmi pare bine, eu sunt mama ta; şi tu, cine eşti?’ „-mărturiseşte ea.

Cea mai mare forţă

La ora actuală, timpul lui Rafael este foarte grăbit. El trebuie să se împartă între familie, şcoală şi biserică. La biserică face parte din Grupul de Adolescenţi ai CdAS. Pe lângă toate acestea, trebuie să participe la întruniri la şcoală şi la interviuri cu presa. Micul geniu deja a dat interviuri la mai multe emisiuni de tv şi pentru diverse ziare din Brazilia şi din întreaga lume.

Dar asta nu este o problemă. El spune că face faţă pentru că cea mai mare forţă este înauntrul lui. „De 2 săptămâni sunt botezat în apă, pentru că m-am decis să mă ofer într-adevăr lui Hristos. Ştiu că nimic din toate astea nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat un parteneriat cu Dumnezeu.” – recunoaşte Rafael.

Succesul unuia dintre cei mai mari inventatori de tehnologie din Brazilia este abia la început şi dacă va merge conform planului său, atunci viitorul va fi foarte promiţător. „Sunt în clasa a VII-a şi doresc să studiez calculatorul şi ingineria de software. Vreau să lucrez la Apple şi să continui să fiu întotdeauna un om al lui Dumnezeu” – afirmă el.

Pentru cei ce sunt descurajaţi şi nu au perspective, Rafa, aşa cum îl alintă mama, lasă următorul sfat: „Nu renunţaţi niciodată la visele pe care le aveţi şi păstraţi mereu un parteneriat cu Dumnezeu pentru că asta este cel mai important lucru.”

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *