Manuscrisul Esterei din secolul al XV-lea lansat în Israel

Cartea biblică a Esterei spune povestea unei tinere evreiești care a devenit regină când s-a căsătorit cu regele persan Ahasuerus (Xerxes 1, în greacă), care a domnit între 486 și 465 î.Hr. (î.Hr.). Numele ebraic al Esterei era Hadassah și a fost adoptată de verișorul ei Mardoheu. Biblia nu clarifică ce s-a întâmplat cu părinții ei, știm doar că a fost orfană.

Estera a jucat un rol important în istoria oamenilor separați de Dumnezeu. Pentru că, prin aceasta, evreii de atunci au fost scutiți de o teribilă exterminare concepută de un persan pe nume Haman. A aflat de complot prin Mardoheu. Așa că a trebuit să intervină, cerându-i ajutor regelui Ahasuerus.

Cu toate acestea, oricine se prezenta în fața regelui putea fi condamnat la moarte. Cel mai probabil, el era greu de tratat, deoarece istoricul grec Herodot îl caracterizează drept o persoană crudă și excentrică. Așa că Estera a cerut întregului popor evreu să postească trei zile pentru a putea vorbi cu Ahasuerus și să aibă un răspuns. Deci, în timpul unui banchet, Estera și-a exprimat îngrijorarea în fața regelui, care l-a executat pe Haman.

În memoria acelei eliberări, a fost instituită o sărbătoare anuală numită „Sărbătoarea Purimului” în care era citită cartea Estera și a era amintită întâmplarea.

Manuscrisul Esterei

Și recent, o familie a donat Bibliotecii Naționale a Israelului din Ierusalim, unul dintre cele mai vechi manuscrise din lume din cartea Estera. Este datat 1465, perioada anterioară expulzării evreilor din Peninsula Iberică (Portugalia și Spania). Posibil, această rolă de piele a fost citită la sărbătorile de la Purim din acea perioadă.

Puteți verifica scanarea pergamentului aici.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *