Ți-a reținut viața acest obicei?

Te gândești adesea la propriile greșeli? Mulți bărbați se trezesc prinși într-un ciclu standard de atribuire a propriilor dificultății altora și evitarea de a-și asuma propriile responsabilități. „Este vina părinților mei că nu mi-au oferit condiții mai bune”; „Nu am primit o promovare pentru că șeful meu nu m-a favorizat”; „pandemia este cauza dificultăților mele acasă”… Acestea sunt doar câteva dintre scuzele frecvente pe care bărbații le folosesc în loc să examineze ce pot face pentru a-și schimba viața.

Acest tip de comportament nu este nou, așa cum l-am văzut repetat încă din timpurile biblice. Adam, de exemplu, a învinuit-o pe Eva pentru greșeala sa, iar Eva, la rândul ei, a dat vina pe șarpe, așa cum este scris în Geneza 3.12-13. Acum! Nici șarpele nu a pus fructul interzis în gura Evei și nici Eva nu l-a forțat pe Adam să-l consume. Adam a fost cel care a ales să greșească și apoi a căutat pe cineva ca să învinovățească. Desigur, nu a funcționat.

Învinovățirea oamenilor din jurul tău, a guvernului sau a societății este o abordare convenabilă, dar a fi victimă nu promovează îmbunătățiri în viață – dimpotrivă: împiedică apariția îmbunătățirilor, provocând adesea rău.

CAUTAREA VINOVATULUI
John Wooden, considerat cel mai bun antrenor din istoria baschetului universitar din Statele Unite, a spus odată: „nimeni nu este învins până nu începe să-i învinovăţească pe alţii”. Și, de fapt, această căutare constantă de vină și scuze a devenit un obicei dăunător pentru mulți bărbați, care irosesc energie căutând țapi ispășitori în loc să-și corecteze propriile greșeli. Motivațiile din spatele acestor scuze pot fi legate de stima de sine, lipsa de responsabilitate sau teama de eșec, afectând atât cariera, cât și viața socială a celor care practică aceste obiceiuri proaste. Bărbații care apelează frecvent la scuze se confruntă cu crize în menținerea relațiilor sănătoase acasă, la serviciu, în viața lor conjugală și chiar cu prietenii.

Oricine se comportă astfel ar trebui să se întrebe dacă există vreun beneficiu în a căuta scuze și în a da vina pe alții pentru nenorocirile vieții.

Deși nu poți alege unde te-ai născut, familia care te-a crescut sau deciziile luate de alții în trecutul tău, acum ai controlul asupra vieții tale. Poți să-ți alegi educația, unde să locuiești, familia pe care o vei construi și pașii de urmat în căutarea propriului succes. Responsabilitatea pentru triumful tău stă în mâinile tale. Când încetezi să cauți vina și scuzele și, în schimb, accepți greșelile tale și înveți din ele, viața trece mai bine și începi să-ți construiești propriul succes.

ÎNVAȚĂ DIN GREȘELI
Toată lumea face greșeli, dar nu este corect să-ți verși frustrarea asupra celorlalți. Folosește-ți greșelile ca lecții pentru a învăța și a evolua în toate domeniile vieții tale. Este necesar să-ți asumi responsabilitatea pentru greșeli, să ceri iertare de la Dumnezeu și de la oricine ai rănit. După cum spune în Proverbele 28:13, „cine acoperă fărădelegile sale nu va prospera niciodată, dar cel care le mărturisește și le părăsește va primi milă”. Dacă Cuvântul lui Dumnezeu te încurajează să mărturisești și să-ți recunoști greșelile, de ce să nu faci asta? Viitorul vieții tale este sub controlul tău, așa că dacă aspiri la prosperitate, ai încredere în Dumnezeu pentru această direcție.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *