Când ea câştigă mai mult decât el

Înţelegerea este importantă pentru binele relaţiei

Încă de la începuturi, bărbatul a fost „figura” responsabilă de întreţinerea familiei. Asta însă, s-a schimbat odată cu evoluţia pieţei locurilor de muncă. Odată cu urcarea femeii pe treptele sociale şi profesionale, modelul familial s-a schimbat şi ea a început să participe la cheltuielile casei, multe femei ajungând să fie ele, cele care întreţin casa.

Problema este că mulţi bărbaţi încă au o problemă în a se descurca cu această situaţie (în a accepta), ceea ce poate duce la divergenţe în cupluri. Este posibil ca acestea să se evite, dar e necesară multă înţelegere  în interiorul cuplului.

De acord cu psiholoaga Unifesp Mara Pusch, noi încă trăim în societatea de „macho” în care bărbaţii cred că pentru a comanda în casă este nevoie să aibă un salariu mai mare decât al soţiei.

„Poate că lucrul cel mai important într-o relaţie este să nu-ţi percepi partenerul ca rival ci ca pe cineva care îţi este alături. Dacă reuşiţi asta, mai mult din jumătate din problemele de cuplu, sunt deja rezolvate.” – subliniază specialista.

Este important de asemenea ca femeia să acţioneze în mod prudent şi să evite să spună anumite lucruri care vor afecta stima de sine a partenerului. Mara sfătuieşte că este bine de evitat fraze ca: „am cumpărat pe banii mei…” sau „mergi la petrecere că plătesc eu”.

D.p.d.v. al specialistei, femeia trebuie să se folosească de flerul său pentru a-l instiga şi a-l inspira pe bărbat să crească şi să progreseze, dar nu trebuie să se gândească sau să zică că ea nu are nici un merit sau să evite să probreseze ea, pentru că el se află într-un hop greu al carierei. „Trebuie să ne amintim că viaţa e dinamică şi că de la un ceas la altul, lucrurile se pot schimba. Cei doi, trebuie să se bucure de succesele individuale.” – orientează ea.

„În prezent există multe familii în care femeia este finanţatorul iar bărbatul are grijă de copii şi de casă. Care este problema în acest lucru? Dar dacă este neplăcut, atunci trebuie purtată o discuţie deschisă cu partenerul despre asta pentru ca împreună să găsească soluţiile cele mai bune.” – spune Mara

Sfaturi ale specialistei:

1. Observă cum procedează părinţii lui cu finanţele şi cu munca. A cunoaşte ambientul în care a trăit el şi a primit educaţie, te va ajuta să-ţi faci o idee despre concepţiile lui asupra gestiunii banilor.

2. Vorbeşte cu el despre aspiraţiile personale şi profesionale. Asta te va face să-l cunoşti mai bine.

3. Cea mai bună modalitate de a evita constrângeri sau certuri din cauza chestiunilor financiare, este să plnifici cheltuielile în doi. Spuneţi-vă unul altuia ce doriţi înainte de a cumpăra ceva.

4. Pentru a acoperii proiectele colective, este bine să aveţi un cont comun la care atât soţu cât şi soţia să contribuie cu acelaşi procent. Aşa, procentul contribuţiei fiecăruia este egal şi totodată şi drept.

5 Gândiţi-vă la partener, fiţi uniţi şi nu vă gândiţi la dvs. înşivă. Cât timp cei doi se gândesc ca unul singur, familia va fi fericită.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *