Legende şi mituri

Cunoaşte-le pe cele mai populare şi scapă de loviturile dure ce le-ai putea lua

Internetul este un excelent exemplu care arată cum se poate ca o informaţie neadevărată, se poate răspândi în doar câteva minute la un număr impresionant de persoane. Împrăştierea de mituri şi legende nu este ceva de origine şi răspândire exclusivă a reţelelor mondiale de calculatoare. În multe cazuri, zvonurile cuprind chiar şi marile instituţi şi personalităţi.

La începutul anilor 80′, firma internaţională Procter&Gamble a fost victima unui zvon ce a circulat în lumea creştinismului mult timp prin care se spunea că un funcţionar executiv de rang înalt a declarat la un interviu pe care l-a purtat la o mare televiziune din S.U.A. , că firma, ajuta financiar, expansiunea „bisericii sataniste”.

În acea perioadă, informaţia a cauzat panică în rândul creştinilor şi mulţi dintre ei au decis să boicoteze compania şi refuzau să cumpere produsele lor. După anii 90′ cazul s-a repetat. De data asta, împroşcarea cu noroi a fost şi mai mare din cauza avansării internetului.

Prin mail, este de ajuns ca cineva să dea un click pentru ca întreaga lui listă de contacte să aibă acces la anumite informaţii care pot fi chiar şi cele mai mari minciuni sau afirmaţii eronate. Astfel, zvonurile şi bârfele circulă în toată reţeaua de internet, iar mulţi dintre cei ce primesc informaţiile, le trimit mai departe fără a cerceta nici măcar vre-un pic veridicitatea a ceea ce au aflat printr-un simplu mail sau zvon postat pe paginile web.

Este evident că este cât se poate de normală avertizarea prietenilor şi a rudelor cu privire la firmele  ce au  o conduită etică dubioasă în care nu se are în vedere sănătatea şi bunăstarea consumatorilor şi clienţilor.
Însă, este necesar să verificăm originea informaţiilor şi dacă ele sunt adevărate sau nu înainte de a le împărtăşi celorlalţi.

Cele mai populare mituri virtuale

Multe persoane sunt victime ale miturilor virtuale. Texte scrise în limbaj elevat şi coerent sunt atribuite unor profesionişti reali, care însă, nu au scris niciodată acele mesaje.
Din cauza acestor tipuri de mesaje, mulţi consumatori renunţă la anumite produse; alţii, donează bani la presupuşi copii săraci şi bolnavi, ba chiar unii chiar îşi transmit parola contului lor bancar crezând că actualizează ori înregistrează vre-un serviciu bancar dorit.
Cele mai întâlnite păcăleli de pe internet:

Tastarea parolei inversate la bancomat pentru a anunţa poliţia în caz de răpire în care se cere răscumpărare

În afară de faptul că astfel nu se poate anunţa poliţia şi nici vre-o altă autoritate, această acţiune, pune viaţa persoanelor apelante la aşa-zisul ajutor, în risc. La greşirea de trei ori a parolei, bancomatul reţine cardul. Poliţia Federală a desmins acest conţinutul „ajutător” al acestui mail şi a dat pe site mai multe informaţii şi indicaţii despre ce trebuie făcut în acest caz.

Solicitarea de actualizare a datelor bancare
Aceasta este una din înşelătoriile cele mai comune. Persoana în cauză primeşte un e-mail care se presupune a fi de la banca unde ea are un cont. Toate informaţiile corespund cu mailul oficial, ba chiar şi formatul mailului este destul de convingător. Subiectele sunt variate: refacerea cadastrului ca client, instalarea unei noi funcţii pe portalul băncii…etc.
Oferindu-ţi datele, facilitezi accesul hacker-ilor în contul tău bancar.
A trimite un mail la un număr cât mai mare de persoane cu scopul de a ajuta pe cineva
Această metodă şi-a făcut apariţia la jumătatea decadei anilor 90′ şi este activă până astăzi. Potrivit mitului, pentru fiecare mail trimis, furnizorii de internet, se presupune că donează 3 cenţi pentru tratamentul unui copil bolnav cu o formă gravă de cancer. Se spune că dacă atingi numărul minim de persoane la care trimiţi mailul, vei primii un calculator sau îţi va fi depusă în cont o sumă echivalentă cu costul acestuia.
În afară de faptul că aceste promisiuni sunt imposibile de realizat din partea lor, multe astfel de mesaje pot conţine virusuri şi astfel, în loc să faci o faptă bună ajutând un copil bolnav, te trezeşti că virusezi calculatoarele întregii tale liste de prieteni.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *

1 comentário

argentina Răspunde 16 ianuarie 2011 la 12:56

dragi mei ma numesc argentina-cristina ,locuiesc in italia ,vam descoperit in rominia acum un an ,vam contactat mereu pri email ,dar nimeni numi raspunde ,am vrut sa dau acatiste de sf postul pastelui ,dar nimeni numi raspunde ,,,fiid in italia nu pot veni in rominia la biserica ,vas ruga sa-mi spuneti daca in italia este biserica universala ,multumesc,dzeu sa va binecuvinteze