Regimul de iarnă

55% carbohidraţi, 30% grăsimi şi 15% proteine

Pentru a lupta cu oboseala, stresul şi temperaturile scăzute, organismul uman are nevoie de o dietă adecvată temperaturilor scăzute, susţin nutriţionişti.

Specialiştii în nutriţie spun că în sezonul rece funcţiile vitale şi metabolismele încetinesc. În plus, fluidele biologice ale corpului stagnează mai mult, iar rinichii şi bila sunt cele mai afectate organe în această perioadă a anului. „Odată cu scăderea temperaturii, organismul are tendinţa de a acumula energie, motiv pentru care riscăm să luăm câteva kilograme în plus”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Mai mult, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că iarna oboseala şi stresul îşi pun amprenta asupra noastră, ceea ce face ca dieta să fie una adecvată temperaturilor scăzute. „O alimentaţie potrivită acestei perioade din an trebuie să cuprindă 55 la sută carbohidraţi, 15 la sută proteine şi 30 la sută grăsimi”, indică dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

Brânzeturile se digeră greu

Deşi în acest sezon organismul are nevoie de grăsimi şi proteine, nutriţioniştii atrag atenţia asupra calităţi acestor nutrienţi. „Grăsimile de bună calitate le găsim în alimente de origine vegetală, dar şi în preparate din peşte.

Surse de grăsimi esenţiale mai sunt uleiurile vegetale, precum cel de in, de rapiţă, sau de floarea soarelui, fructele oleaginoase, precum nucile, alune şi fisticul”, precizează dr. Damian.

Nutriţionistul Mencinicopschi susţine că brânzeturile, sursă de proteine de înaltă calitate, nu sunt recomandate în această perioadă a anului, deoarece se digeră greu.

Şi cum în sezonul rece imunitatea scade, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă alimentele şi suplimentele alimentare bogate în seleniu, zinc, fructe de mare şi prune uscate.

Fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din dieta de iarnă, deoarece acestea stimulează imunitatea. „Alimentele trebuie consumate în stare crudă sau aproape crudă. Dacă nu găsim legume proaspete, putem folosi legume congelate şi zarzavat, dar nu le excludem din alimentaţie”, spune dr. Şerban Damian. Dovlecii, anghinarele, ridichea albă, prazul, sfecla, conopida, ceapa şi cartofii sunt legumele recomandate pentru această perioadă a anului.

În ceea ce priveşte hidratarea, nutriţioniştii indică supele, ceaiurile şi sucurile naturale, care au un aport însemnat de nutrienţi. Specialiştii precizează că lichidele se beau la temperatura camerei, în special apă, prevenind astfel deshidratarea, menţionează dr. Şerban Damian.

Sursa: Gândul

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *