Trădări virtuale cu consecinţe reale

Tehnologia ne uşurează viaţa, dar deasemenea ne-o complică şi ne aduce adevărate dureri de cap. Dacă pe de o parte alină durerea singurătăţii celui ce n-are partener de viaţă, pe de altă parte, ea se dovedeşte a fi un pivot al despărţirii dintre oameni.

Cine este căsătorit şi se bazează pe anonimatul reţelelor sociale, filtrând pe internet, este înşelat.

Schimbul de mesaje virtuale care revelează implicarea amoroasă, dărâmă obligaţia de fidelitate şi dă justificare şi curs la cererea de divorţ.

„Fidelitatea se referă la loialitatea unuia dintre parteneri faţă de celălalt şi încălcarea acesteia se poate face prin două metode: una, carnalăm când intervine un al treilea membru în relaţia (acesta este cazul de adulter) sau prin fapte ce nu relevă la prima vedere existenţa de contact fizic, însă, care arată intenţia de compromitere amoroasă cu cineva din afara cuplului conjugal. (adulter-nefinalizat). Simpla încălcare a datoriei morale de fidelitate, fie ea prin adulter, fie prin adulter-nefinalizat este de ajuns pentru înaintarea unui proces de divorţ la tribunal.” – a spus avocata Juliana Marcondes Vianna.

Cum se poate demonstra

Infidelitatea virtuală se poate demonstra spune Juliana prin copiile de mesaje şi e-mailuri existente în urma convorbirilor pe site-urile de socializare, ce sunt stocate pe un calculator comun, al familiei sau pe unul care nu are parolă şi la care celălalt membru al cuplului, are acces. „Dacă calculatorul este unul de uz personal al unuia dintre cei doi şi dacă pentru accesarea mesajelor, este necesară parola, este nevoie ca celălalt să autorizeze accesarea pentru că în caz contral se consideră violare a dreptului la viaţă privată şi în consecinţă, proba este anulată conform legii judecătoreşti. Dacă se urmăresc regulile corecte, această probă este validată şi cât se poate de reală în proces.” – mai spune specialista.

Consecinţe

Dacă faceţi schimb de mesaje afectuoase cu cineva, prin intermediul comunicării virtuale, la prima vedere, pare că nu se produce nici un rău, însă consecinţele sunt cât se poate de reale.

„Articolele 1578 şi 1704 din Codul Civil arată că trădătorul poate să piardă dreptul la a mai folosi numele de familie al celuilalt şi chiar, în anumite cazuri se ajunge la plata de pensie alimentară pentru întreţinerea celuilalt în caz că acesta nu este apt pentru muncă şi nu are părinţi care să-l poată susţine” – ne explică avocata.

În unele cazuri în care infidelitatea s-a dovedit a fi motivul anihilării onoarei membrului conjugal ofensat şi implică dificultăţi şi căderi psihice considerabile,  se ajunge la despăgubiri pentru daune  morale.

Durere reală

Ana Flavia în vârstă de 27 de ani, ştie foarte bine ce poate însemna o trădare virtuală. „Sechelele rămân toată viaţa” – spune ea. Fiind o persoană ce lucra în publicitate şi având o aparenţă fizică frumoasă, nu se gândea niciodată că soţul ei, ar căuta alte persoane prin intermediul internetului.

„De ceva timp, el nu prea mai ieşea din casă şi petrecea mult timp pe internet, însă nu îmi trecea prin minte că el mă trădează virtual.” – declară ea. Din cauză că muncea mult, doar după un timp şi-a dat seama că ceva nu este în regulă.

„Când el nu a mai vrut să iasă cu mine pentru a mai petrece timp în faţa calculatorului, am început să fiu mai cu băgare de seamă.” Neîncrezătoare, a asaltat calculatorul în căutare de probe incriminatoare şi a descoperit mail-uri ce erau adresate unei femei.

„A fost un şoc şi o durere îngrozitoare. Să citesc dedicaţiile pe care el le trimetea amantei virtuale, mi-a provocat multă durere.” Ea a copiat şi a imprimat mesajele şi încărcându-se cu curaj a fost să discute cu soţul ei, care a început să se apere spunând că fata este o prietenă. La vederea probelor, el a mărturisit şi şi-a cerut iertare. Cei doi au încercat să îşi continuie relaţia dându-şi încă o şansă.

„Am mai rămas cinci luni împreună dar nu a mai mers. Eram nesigură de relaţia asta. Spre exemplu, dacă el îi mulţumea fetei de la brutărie după ce făceam cumpărăturile, deja priveam suspicioasă pentru că mă gândeam că dacă el m-a înşelat cu o persoană de pe internet, atunci, cu atât mai mult mă va înşela cu cineva pe care o vede în carne şi oase.”

După un an, Ana, a pus punct acestei căsătorii şi acum ne relatează că este încă în faza de recuperare şi spune că durerea unei trădări virtuale este la fel de puternică sau chiar mai puternică decât trădarea reală.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *