Vârsta a III-a de azi

Bătrâneii de astăzi nu se mai potrivesc vechiului stereotip al îmbătrânirii ci ei
redescoperă bucuriile vieţii chiar şi după 60 de ani.
 

 

Pe data de 27 septembrie în Brazilia au fost realizate festivităţi în cinstea comemorării Zilei Naţionale a Bătrânilor, iar imediat după acest eveniment, pe 1 Octombrie, are loc versiunea internaţională a sărbătorii. Dar vârsta a III-a, deja nu mai coincide cu acea imagine a celui ce s-a pensionat şi asta în toate sensurile, chiar şi în sensul de a aştepta liniştiţi ca zilele să li se sfârşească.

În timpurile actuale, cine depăşeşte pragul de 60 de ani este încă departe de a fi numit bătrân. Vârstnicul de azi practică mai mult sport ca cel de dinainte, călătoreşte mai mult şi chiar se şi îndrăgosteşte redescoperind astfel viaţa după pensionare când are deja copii şi nepoţi mari. Dacă acum au timp îndeajuns, de ce să nu îl petreacă într-un mod calitativ?

Înainte, la şcoală, vârstnicul pe atunci elev, era învăţat că „Brazilia este o ţară tânără”, din cauza numărului mic de bătrâni existenţi raportat la restul populaţiei. Dar, creşterea speranţei de viaţă, datorată avansării medicinei a schimbat matricea a.î. potrivit Institutului Brazilian de Geografie şi Statistică (I.B.G.E.), vârstnicii brazilieni au ajuns la un număr mai mare de 30 de milioane, mai mult de 10% din populaţia Braziliei. Nu mai este o noutate atunci când auzim despre bunici şi străbunici care ajung la vârsta de 100 de ani su chiar trec bariera acestor trei cifre.

Astăzi, femeile de vârsta a III-a se aranjează, frecventează coaforul şi saloanele de înfrumuseţare, se preocupă în mod constant cu sănătatea şi cu aparenţa lor. Persoanele vărstnice îmbătrânesc mai greu. „Niciodată nu au trăit atât şi nici nu şi-au păstrat tinereţea pentru o perioadă atât de lungă cum o fac astăzi.” spunea profesorul Sheila Rigler ce coordonează un birou de relaţii sociale din Curitiba, Parana.

S-a realizat un sondaj de opinie cu persoane cu vârsta cuprinsă între 60 şi 104 ani, iar dintre cei intrervievaţi, 81% se consideră independenţi, 56% caută să citească ziare şi reviste mai tot timpul şi 45% se preocupă în a-şi face exerciţiile şi activităţile fizice (sportive) cu conştiinciozitate.

Dacă înainte imaginea pe care ne-o făceam asupra bunicului sau bunicii era aceea a unei persoane ce se plânge că-i lipseşte atenţia din partea nepoţilor, azi nu sunt alături doar la naşterea micuţilor, ci sprijină chiar şi familia la educaţia şi creşterea lor, intervenţia acestora fiind semnificativă.

Îndrăgostirea bătrâneilor

Fără a mai fi cicăliţi aşa cum e tipic tinereţii, oamenii în vârsta care sunt singuri, caută să-şi găsească noi parteneri. Poate că nu au aceiaşi intensitate ca altădată, dar, noul cuplu dezvoltă o implicare mai mare şi mai rapidă. Noua climă romantică, instigă mai mult la îngrijirea sănătăţii şi elimină şansele intrării în depresie.

Sheila, în profesia ei în care se ocupă de relaţiile de cuplu, trasează o matrice foarte proprie „noilor bătrânei” care caută companie. „Familia, de regulă, opune rezistenţă cu privire la un nou partener”, spune specialista. Dar, potrivit spuselor sale, familia începe să-i sprijine pe bătrânei în momentul când îşi dau seama că din cauza noii relaţii, vârstnicul începe să-şi poarte mai mult de grijă şi se bucură din nou de viaţă – mai ales când partenerul are aceleaşi hobby-uri.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *