Malaria, holera şi multe altele

Boli grave, molipsitoare şi „bătrâne” ajung în toată lumea fiind “transportate”de insectele ce se înmulţesc din ce în ce mai mult din cauza schimbărilor climatice. Malaria a fost eradicată în România în urmă cu aproximativ 60 de ani însă cu cât iernile sunt mai calde, pericolul reapariţie sale, creşte

Malaria bate la uşa Europei

„Datorită încălzirii globale, unele boli contagioase grave ce sunt răspândite de insecte, cum ar fi malaria, se extind dinspre zonele tropicale spre cele temperate. Ţânţarii anofeli, ce împrăştie această maladie, se deplasează şi se înmulţesc oriunde în lume, cu condiţia să fie cald. Cu cât sunt mai calde şi mai scurte iernile, pericolul acestei boli poate reapărea”, spune profesor doctor Emanoil Ceauşu, director medical la Spitalul de boli infecţioase şi tropicale „Dr.Victor Babeş” din Bucureşti.

Malaria sau paludismul este o boală parazitară transmisă de peste 80 de specii de ţânţari, iar, în trecut, a afectat două treimi din populaţia globului. În America şi în Japonia, afectează anual 500 de milioane de oameni, iar cazurile mortale, înregistrate îndeosebi în Africa, se ridică la aproximativ trei milioane de persoane pe an.

 

Holera este răspândită de caniculă

Boală epidemică gravă, deseori mortală, holera afectează, deopotrivă, omul şi animalele. Holera este declanşată de o bacterie ce se găseşte în apele murdare şi în locurile în care sunt deversate dejecţii. Microbul holerei poate să rămână în stare latentă ani în şir, dar poate fi reactivat prin creşterea temperaturii şi împrăştiat cu ajutorul curenţilor de apă.

Curenţii marini plimbă pătura de microorganisme vii, infestată, spre izvoarele de apă dulce sau spre lacuri. Pandemia de holeră declanşată în 1961 în Indonezia a afectat şase continente, iar în 1991 a atins Peru, unde bacteriile s-au transmis cu repeziciune, afectând 30.000 de persoane în trei săptămâni.

Recente cazuri de malarie au fost înregistrate chiar la un român abia întors din Grecia plus alţi 6 infectaţi pe teritoriul zonei Peloponez din aceiaşi ţară. Holera afectează destul de puternic Republica Dominicană unde sunt peste 1700 de îmbolnăviri şi 46 de decese.

Prevenirea se face prin evitarea zonelor de risc şi aplicarea pe corp de substanţe speciale împotriva insectelor.

 

 

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *