”Fiul meu trebuia să trăiască doar cu un plămân”

Așa cum făcea de obicei, Erika Nunes și-a lăsat fiul, Elias, care azi are cinci ani, la grădiniță și s-a dus să muncească.

Mai târziu, educatoarea a sunat-o ca să vină să-l ia, pentru că avea febră mare, riscând să facă convulsie.  Ea l-a luat și s-a dus direct la spital. Medicii, după mai multe examene, au constatat că are o mare cantitate de apă în plămâni.

El a fost internat imediat, i-au administrat mai multe medicamente, dar fără rezultat. După cincisprezece zile, starea lui s-a înrăutățit, avea dificultăți de respirație și a fost trimis la Terapie Intensivă. I-a fost pusă o drenă ca să scoată lichidul acumulat în plămâni. “Medicii au ajuns să scoată 1,5 litri de lichid din plămânul lui, care avea un miros foarte puternic”, povestește Erika.

Chiar cu drenă, încă îi era greu să respire. Într-o zi, nivelul de oxigen a scăzut atât de mult, încât aproape a fost intubat. “Tot timpul venea o infirmieră ca să-i dea medicația, dar nu avea cum să-i găsească venele de la braț. Medicul a făcut o procedură și i-a pus un cateter la inimă ca să-i administreze medicamentele pe acolo. Nu mai suportam să-mi văd copilul în starea aceea”, relatează ea.

Elias a avut un stop respirator, și agravarea stării lui i-a determinat pe medici să-i spună mamei că trebuia să fie operat. Procedura consta în scoaterea plămânului care nu mai funcționa. “Medicii mi-au spus că va trebui să trăiască doar cu un plămân și nu va fi un copil normal. Trebuia să ducă o viață limitată, nu putea să alerge, să înoate, sau să facă ceva ce necesita un efort din partea lui” povestește mama.
Erika era speriată, dar veștile au fost mai rele când specialiștii i-au explicat că în această procedură copilul pierde 3 sau 4 coaste ca să-i poată scoată organul. Acest lucru compromitea echilibrul trupului lui.

NU MAI PUȚIN DECÂT PERFECT

“Am primit vestea că trebuia să mă pregătesc pentru ce este mai rău, pentru că șansa ca fiul meu să iasă de la spital direct în sicriu era mare. După ce am auzit asta, m-am dus  în toaletă și m-am rugat lui Dumnezeu, spunând că nu acceptam acea situație, pentru că El îmi dăduse un copil perfect și așa trebuia să rămână” spune  Erika. Ea și familia frecventau Centrul de Ajutor, dar în fața situației în care se aflau, au început să lupte pentru cel mic și să participe la slujbele de vindecare. Data pentru operație a fost stabilită și el a fost transferat la un spital cu mai multe resurse pentru a face procedura. A fost supus la noi examene la care au constatat că plămânul nu mai funcționa. “Așteptam pentru operație, dar am adormit. Când medicii au venit în salon, fiul meu era în pat și îi scoseseră cateterul și drena. Mi-au luat copilul și s-au dus imediat să facă examene, fiindu-le teamă să nu fi luat o infecție, dar eu eram liniștită, încrezătoare că Dumnezeu era era în fața tuturor lucrurilor.

SURPRIZĂ ABSOLUTĂ

Când specialiștii s-au întors erau mirați și se întrebau dacă Elias era copilul cu toate acele probleme, pentru că examenele nu au detectat apă la plămân și organul funcționa normal. După spusele mamei, medicii spuneau că era imposibil să se întâmple acest lucru, pentru că nici prin operație plămânul lui nu ar fi funcționat atât de bine. “Medicul mi-a spus că nu știa ce s-a întâmplat, dar el era vindecat. M-am întors către el și i-am răspuns că Dumnezeu făcuse acel lucru” povestește Erika.

Pentru că nu mai era nimic de făcut, echipa de medicii i-a dat drumul din spital lui Elias, dar chiar așa, au cerut ca el să fie supravegheat. Peste câteva săptămâni el era bine și nu mai avea nevoie de medicamente, nici de tratament, pentru că era sănătos. Azi, Elias este un copil cu o rutină obișnuită, face toate activitățile fără să aibă vreo limită și familia lui și-a întărit credința prin minunea pe care a făcut-o Dumnezeu.- Michele Franscisco